Názory čitateľov


Názory k článku:
Odchod do dôchodku: Takto by sa mala dvíhať veková hranica

30. 6. 2014   anonym
Pracujem 43 rokov a dôchodok mám pod hranicu životného minima.Nech mi povedia z čoho mám žiť. Tí čo nerobili, štát im dáva a nám berú.Aká je to spravodlivosť, aký je rozdiel medzi pracujúcim a nepracujúcim.Žiaden .
19. 3. 2014   jojo
Starí robia do odpadnutia a nezamestnanosť mladých je v desiatkach %.
12. 3. 2014   anonym
takito edelsteinovia na teplych miestach bymali byt poslani na 10 rokov k lopate - alebo aspon k zmyslupplnej praci. Neunavi sa len drevorubac so sekerou v ruke, njvacsim spotrebicom energie totiz je mozog. A 10 hodin rozmyslat nad suvislostami a dosledkami, to je zaberak. Ked potom clovek dojde domov a musi napr. prekladat, lebo na rozdiel od nemeckeho dochodcu an iv produktivnom veku a s 20rocnou praxou v IT nema taky prijem - a este ma rodinu, tak si musi privyrabat, tak hoci nanajvys dvihol salku s kavou, je dokonale vycucnuty. A dlhodobo sa to zvladat ani neda. Ale ...steinovia hdois hlbokomyslenu uvahu a dostanu desiatky tisic USD. Ben Shalom Bernanke za 45 minut prednasky dostal 200 litrov. Slusne prilepsenie k dochodku (rocnik 53, tak hadam chudatko uz je na dochodku).
12. 3. 2014   painkiller
Tak toto môže napísať iba idiot. Nie všetci sedia v kanceláriách a majú príjemné pracovné prostredie. Napadlo ho v tej frustrovanej gebuli, že niektorí naozaj ťažko pracujú napr stavajú cesty, stavby, ktoré sa stavajú bez ohľadu na počasie. Takto ťažko pracujúci sú už zodratí v 50-ke. Tích teraz treba zastreliť, či čo? Bezohľadný názor a smutné je to, že aj niektorí tu diskutujúci ho schvaľujú.
12. 3. 2014   ja
vsetci si myslia ze praca v kancli je dako zdrava ale sediet cely dne tiez nie je pre zdravie nic moc.
12. 3. 2014   Bača
Keby sa tak nekradlo, nezbrojilo a vobec neodrbavalo na kazdom kroku, bolo by penazi aj na skolstvo, zdravotnictvo, kulturu a aj na slusne dochodky a dochodkovy vek by mohol byt aj 55 rokov.
12. 3. 2014   Ekonomix
Nechapem, preco ked sa dviha doba dozitia, ludia su na tom inak fyzicky, ako boli kedysi v tomto veku, ale kazdy chce od 60 rokov uz nic nerobit az do 90-tky a iba brat penziu a zadarmo sa bezcielne vozit v MHD. Ja ked vidim, ako 70-rocna suseda maka v zahrade, ze by som to ja o polovicu mladsi tak nevladal, tak nechapem, co robi na dochodku?! Podla mna by mal ist clovek do dochodku az na zaklade nejakeho posudku, ze jeho pracovna vykonnost je nedostatocna a teda by mal ist naozaj do dochodku. Teraz clovek pracuje asi 35-40 rokov. Dozije sa dnes skoro bezne okolo 85-90 takze dostava 30 rokov penziu - cize iba o 10 rokov menej ako bol pracovne aktivny - to kto ma taku dlhu dobu na neho robit? To rovno moze kazdy pol vyplaty davat na dochodok, aby to ekonomicky vyslo.
Ja osobne si neviem predstavit, ze z pracovneho zhonu dovrsenim nejakeho veku sa dostanem do situacie, ked rano nebudem mat do coho pichnut - ved by som sa zblaznil od nudy a pocitu, ze ma nikto nepotrebuje. A konicky sa daju stihat aj popri praci.
Vyzyvam lenivcov - podte si do mna kopnut. Piste ako ste makali do 60 a ze si zasluzite odpocinok az do smrti a ze ste platili do dochodkoveho fondu a ze si chcete uzit penziu a napiste aj ako - som velmi zvedavy na vase nazory...
Prednedavnom bola reportaz o 90-rocnom knihovnikovi v Anglicku, ktory stale pracuje a je velmi cinny - hadajte co je uspechom toho, ze je taky vitalny?
12. 3. 2014   JJ
Zaujimavy a velmi logicky nazor, neda sa nez suhlasit.
12. 3. 2014   spekulantko@azet.sk
Myslím si, že dôchodok je zaslúžený. To, že niekto sa staral o svoje zdravie a aj na dôchodku je vitálny, oprávnene u chcipálka, ktorý si svoje zdravie nekultivoval vyvoláva závisť. A keď už nemôže ináč, tak nabáda aby dôchodcom zobrali tých niekoľko akože výhod, aby sa aspoň tak im(susede) pomstil za vitalitu. Vec je však iná: väčšina dôchodcov iba živorí a absolútne ich príjmy nezodpovedajú odvedenej sume(!), pretože dôchodky dostávajú aj tí, ktorí vôbec nepracovali, alebo zo zákona zvýhodnení (napr. policajti, vojaci..). Nakoniec aj Ekonomix raz zostarne (pokiaľ ho nezbijú za hlúpe názory) a potom uvidi a pocíti na vlastnej koži čo je to byť dôchodcom. PRAJEM MU TO!!!
12. 3. 2014   anonym
toto môže napísať iba debil
12. 3. 2014   ja
dockaj az budes mat 60, na robotu budes stary a dochodok ti nedaju lebo bumazku si treba zasluzit. Ty by si zo starobneho dochodku spravil Rovno invalidny. Tych ludi co sa doziju 30 rokov na dochodku je strasne malo.
12. 3. 2014   palo
ekonomix, akurat ze je rozdiel ci sedis cely zivot v kancli alebo makas ukolovky vo fabrike..ak to druhe v 60tke si uz uplne zniceny
12. 3. 2014   lenivec
Poprosim tvoje vzdelanie, lebo vzhladom na ten vypot, co si tu napisal, mozem suverenne vylucit, ze nie si:
1. informatik /to by si mal vedomosti zo statistiky a nenapisal by si blud, ze bezne sa ludia doziju 85-90 rokov, to suvisi jednoducho s vypoctom tychto statistik a priemerom, standardnou odchylkou, modusom atd.. Nevies sa orientovat ani v tychto primitivnych grafoch a vycitat z nich spravne udaje/
2. ekonom - plati to, co som vyssie napisal + generalizuj na zaklade par individui celu populaciu - to je zakladny ekonomicky omyl, ktory sa uci na prvej hodine ekonomie. Nevies ani rozlisit pojem dochodok..
3. sociolog - plati to vyssie, plus nevies, aku funkciu plnia dochodcovia v rodine. Ak by mali pracovat aj oni, zrejme kazda mamka a otecko by si mali najimat opatrovatelky atd ))
4. psycholog - si neempaticky idiot a zrejme sociopat
5. vseobecny lekar, specialista atd - plati vsetko vyssie + by si vedel, ako na tom clovek vo vyssom veku je.
K tomu tvojmu knihovnikovi.. Vies preco bol v spravach? Lebo snad 1 z 100 90 rocnych ludi je pri zmysloch, dokaze samostatne chodit a netreba ho prebalovat )))
Vzhladom na to, ze mas 35 rokov, ako si naznacil, ze si o polovicu mladsi od 70 rocnej susedky, je prekvapive ako si mentalne a celkovo zaostaly, a ze by si nemal co robit na dochodku? Hm, no, zrejme si aj osamely..Min. by si mal cas na rodinu..Zenu..ak by nahodou umrela, tak na vnucata.. ci priatelov..
Vidis, ako malo sa da zistit o cloveku z takto kratkeho prispevku? :*) Pozdravuje ta lenivec. A mlady panko, aby si vedel. Dochodkov je viac.. Je invalidny, starobny, predcase starobny..a skutocne, ak mas trvalo znizenu pracovnu schopnost nad urcite zakonom stanovene %, mas narok na dochodok, tentoraz invalidny. Takze, skrtam si aj to, ze by si nejaka kancelarska krysa vo verejne sprave, lebo to by si vedel tiez aspon rozlisit dochodky.
12. 3. 2014   pokus
pokus
12. 3. 2014   ainemunys
Títo "géniovia ekonómie" pozerajú na svet, ľudí a život cez tabuľky, ktorých kolonky vytvorili vo svojich geniálnych snoch. Realita im naprosto uniká. Nech už sa priemerný vek dožitia predlžuje ako snívajú, i tak im unika doba skutočnej pracovnej výkonnosti jednotlivca. Aj keď by sa im toto nejako vtesnalo do ich "geniálneho myslenia", aj tak to nedokážu skutočne objektívne vyhodnotiť. Len skutočná "užitočnosť" ľudskej pracovnej sily môže byť návodom pre zabezpečenie skutočného a dôstojného života jednotlivca. Posudzovanie geniálnymi ekonomickými konštrukciami, ktoré predpokladajú, že aká bude hmotnosť výkalov vyprodukovaných stádom, ktoré sa snažia ovládať, je tak reálne presné, ako dátum a hodina zániku zeme kolíziou s planétou, ktorá vo vesmíre ešte nevznikla.
12. 3. 2014   anonym
NAVRHUJEM 3 SV. TO BY MALO ZA NASLEDOK VYHUBENIE LUDSTVA O CCA 70%. ZVYSOK KTORY OSTANE BUDE ZACINAT OD ZACIATKU. PROBLEM JE AKO TO UROBIT ABY ZASE NEOSTALI IBA BASTARDI KTORI SI TO NEZASLUZIA. DO PREDNEJ LINIE BUDE TREBA HNAT POLITIKOV,SMELINARO V,MAFIANOV,FINANCNE SKUPINY AKO PENTA JNT A POD. NECHAT IBA TO NAJPOCTIVEJSIE JADRO. ZVYSOK VYHUBIT A BASTA! TO JEDINE POMOZE A SKOR CI NESKOR K TOMU PRIDE!
1/2staršie