Názory čitateľov


Názory k článku:
Na troskách korporativizmu vyrastie nový kapitalizmus

11. 6. 2012   Karol Krátky
Kapitalizmus, tak ako socializmus, žije v neodôvodnenej nádeji, že je večný.Naprosto chápem tých, čo užívajú jeho privilégia, ale ídea zisku ako jediného meradla úspechu už tvrdo naráža na svoje hranice. Opustené fabriky, umierajúce mestá, zdevastované prostredie, nezmyselne brakované prírodné zdroje, zúbožené celé kontinenty to je neprehliadnuteľný dopad slepej honby za ziskom. Najväčščie zisky sú tvorené v "obchodoch" s menámi, v úžerníckych úrokoch z pôžičiek-teda tam, kde efektívnosť meraná ziskom nenachádza nijaké ospravedlnenie svojou užitočnosťou pre spoločnosť. Kapitál už nemôže odpovedať na otázku, čo s pracovnou silou, ktorá na produkciu nutného objemu životných potrieb už nie je potrebná.Pritom je obrovské množstvo práce, ktorú treba vykonať, ale pretože neprináša zisk, niet o ňu záujem. Logika dialektiky hovorí, že z boja protikladov vznikne nová syntéza na vyššej úrovni. Ako vznikne a akú bude mať podobu nevieme, ale že k nej príde je isté!!
11. 6. 2012   anonym
To bolo vystizne..Jedine co uznavam hoci je to viac ako krok spat ale bude to nutne je fugujuci vymenny obchod. Peniaze su pliaga ktora nici ludstvo! Ja vyrobim chlieb a vymenim ho za nieco ine..Toto jedine moze fungovat..
11. 6. 2012   anonym
Je omylom, mysliet si, že kapitalizmus je to čo sa tvorilo po roku 1989. Nazveme to tak ako to je, je to pseudoporiadok postaparatnikov predchazajucej moci,ktorí sa dostali k moci vdaka tomu, čo vytvorili najma po roku 1989 - štrukturu korupčnej moci. Moc vlastných korporacii vlastniaci štat na zakladě pseudo-tržnych vztahov,kde politické idealy zakryvali skutočný zamer týchto spoločností.Tak ako kapitalizmus musi mat svoje hodnotové pravidla a principy,kapitál musí mat hodnotovu štrukturu pre samotnú spoločnost.Nemože byt len prostriedkom na krytie neschopnostíepjt korporácii riešit problematiku neustále rastúceho budgetu,ktorý sa stáva pričinou degradujúcim hoapodársky rast a znamena pokles vsetkého pozitivného v korektných vztahoch v spoločnosti.
10. 6. 2012   Oheň
Pokiaľ sa budú platiť dane a nie všetky služby konkrétne napr. ukradol si neskôr zaplatíš políciu a súdy, ochorel si neskôr zaplatíš lekára a pod. tak toto zlo resp. politika tu bude a čím vačšie dane vačšie zlo tu bude. Darmožráči politický nevedia nič svetuprospešné. Ale tu už len zázrak zázrakov pomôže. Svetlo svetla sila síl farba fárb či farieb?
10. 6. 2012   vinlen
Áno tento systém krachuje. Ale tento systém nieje kapitalizmom. Inak by Grécko dávno krachlo a množstvo bánk v Európe tiež. Doteraz sa tak nestalo pretože tu máme iný systém v ktorom zisky sú súkromné (najmä bankárov) a straty sa rozložia na všetkých. Čím skôr tento systém krachne tým lepšie. Čistý kapitalizmus však dnes neexistuje nikde na svete.
10. 6. 2012   V.I.Lenin
Znovu sa raz potvrdilo ze kapitalizmus je pliaga ludstva.Tento system vykorystovania obycajneho cloveka musi zaniknut!! Ak obycajny clovek nema na chlieb a tzv. smotanka sa nevie vpratat do koze a rozhadzuje miliony to nie je nieco v poriadku..Pliagu treba vykorenit..Socializ mus bol v tomto smere pre obycajneho cloveka vykupenim!!V 1989 tom zblbli ludi a zmanipulovanu mladez vyhnali do ulic aby sa konecne k moci dostala banda disidentov,barovych ozranov a zvrhlikov co tuzili po moci!!Pan Knazko si ihned postavil vilu a nestacila mu jedna ci dve garaze ale nacierno urobil hned sedem!Disident Havel na dovolenku nesiel na Krym ako Husak ale na Floridu!Bastardom nestacilo vozit sa v 613 kach ale v drahych limuzinach za miliony! Nehovoric o tom ze tzv. privatizaciou rozkradli statny majetok ktory mimochodom budovali ludia, ktorych neskor ozobracili a nakoniec vlacili po sudoch kvoli poplatkom za privatizacne knizky pricom ti co ich vlacili po sudoch sa na tom vsetkom pekne nabalili!!A dalo by sa pekne pokracovat..Toto je teda ten kapitalizmus a specialne po Slovensky!!O toto tu teda islo v 1989 tom!!Oje.at tento slovensky narod!!
10. 6. 2012   anonym
Táto propagácia je zákrývanie krachu kapitalistického sistemu týchto desat percent kapitalistov sú v koncoch svoju obhajobu postavily s tým oni kapitalisti neskrachovali oni za nič nemôžu ale že je to korporativzmus, ako svet stojí kapitalizmus je dielo ktoré v historii sústavne je v krízach a vždy to odniesli pracujúci ktorý sú bez budúcnosti istôt, naši otcovia mali pravdu smrt kapitalizmu bola jediná cesta a z národnenie zabránilo vykoristovaniu pracujúcich a dalo im istoty žitia v budúcnost vid slovensko rozkrádané, pracujúci vykoristovaný po všetkých stránkach penzisti dostávajú dávky potravin čo bolo cez vojnu a povojnových rokoch kto je vinný sú to slovenský poslanci a vlády slovensko nie je právny štát na slovensku sa kradne pod rúškami zákonov ktoré si vytvorily zlodeji , privatizéri ukradli to čo pracujúci vybudovali proti ich vôli dost bolo podme do ulic slovensko
10. 6. 2012   anonym
Kapitalizmus je v slepej uličke a príťažlivý môže byť už iba horným 10%-ám ovládajúcim civilizácu a prírodné bohatstvo zeme. Marx a Engels mali pravdu,iba nemohli predvídať nákazlivosť peňazí a moci pre úbohých, ktorá existenciu tohto systému predĺžila o nejakých sto rokov.-)))
1/1