Sadzba za poistencov štátu bude 4,32 %

Sadzba za poistencov štátu bude na úrovni, akú predpokladá vládou schválený návrh rozpočtu na budúci rok

Správa ZDRAVOTNÍCTVO: Sadzba za poistencov štátu bude 4,32 % rozšírená o stanovisko ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika

BRATISLAVA 25. novembra (SITA) – Sadzba za poistencov štátu bude na budúci rok 4,32 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Po skončení rokovania koaličnej rady to potvrdil minister financií Ivan Mikloš. V súčasnosti pritom štát za jedného svojho poistenca platí 4,78 % z vymeriavacieho základu. Sadzba za poistencov štátu bude napokon na úrovni, akú predpokladá vládou schválený návrh rozpočtu na budúci rok. „Bude to 4,32 %, tak ako je to navrhnuté vo vládnom návrhu zákona,“ povedal minister.

Ako však dodal, objem prostriedkov do zdravotníctva z verejných zdrojov stúpne v budúcom roku o 2,1 %. „Nie je pravda, čo počúvam neustále z médií, či už od zdravotnej komory alebo iných, že klesá objem verejných zdrojov do zdravotníctva. Síce klesá platba za poistencov štátu, ale stúpajú iné príjmy, napríklad zo zodvodnenia príjmov zdravotnými odvodmi, ktoré predtým zodvodnené neboli,“ vyhlásil Mikloš.

Podobný názor má aj minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. „Ak by sme mali neobmedzené zdroje v štátnom rozpočte, tak by išlo do zdravotníctva určite viac peňazí. Avšak verejné financie, ako nám ich zanechala Ficova vláda, majú svoje hranice. Objem verejných zdrojov do zdravotníctva má byť v roku 2011 na úrovni 3,82 miliardy eur s nárastom oproti schváleným zdrojom v roku 2010 o viac ako 2 %,“ reagoval na výsledky koaličnej rady minister.

Rezort zdravotníctva má podľa neho pripravené systémové riešenia pre zdravotníctvo, ktoré zabezpečia, aby nebolo považované za čiernu dieru a aby si zaslúžilo oveľa viac peňazí ako má dnes. „Ako príklad plátania dier uvediem už zavedenú degresívnu maržu na lieky, kde šetríme asi 10 miliónov eur ročne, na úkor farmaceutických spoločností. Chystáme transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a ďalšie systémové opatrenia,“ doplnil.

Výšku sadzby sa poistencov štátu nevníma ako rozhodujúcu ani premiérka Iveta Radičová. „Nie je podstatné, koľko platí štát za poistencov, to nie je hlavný zdroj príjmov v zdravotníctve, ani zďaleka. Hlavný zdroj príjmov je úplne v iných oblastiach,“ skonštatovala. Poukázala napríklad na návrh novely zákona o liekoch, ktorým by sa mal zmeniť systém referencovania cien liekov. Do zdravotníctva by to malo priniesť 70 mil. eur. I ona vyzdvihla pripravovanú transformáciu nemocníc.

V súčasnosti štát za jedného svojho poistenca platí 4,78 % z vymeriavacieho základu, teda 34,56 eura mesačne. Podľa vládou schváleného rozpočtu by to v roku 2011 malo byť 4,32 % z vymeriavacieho základu, teda mesačne na jedného poistenca 32,16 eur. V nasledujúcich dvoch rokoch by mala podľa vládou schváleného rozpočtu sadzba za štátnych poistencov klesnúť na 4 %.

Ministerstvo zdravotníctva SR pritom vyhlasovalo, že s výškou sadzby na úrovni 4,32 % nie je spokojné. Podľa medializovaných informácií sa domovská strana ministra Ivana Uhliarika KDH snažila presadiť sadzbu vo výške 4,68 %. Ako po skončení koaličnej rady uviedol minister práce Ivan Mihál, išlo o návrh niekoľkých poslancov KDH. „Myslím si, že na dnešnej koaličnej rade sme si to vysvetlili,“

Aj on si pritom myslí, že v prípade zdrojov v zdravotníctve nie je možné hovoriť o ich znížení. „Reálne ide o zvýšenie, treba to vnímať komplexne,“ povedal. Pripomenul, že prichádza k rastu priemerných miezd, k zvyšovaniu zamestnanosti, ako aj k redukcii výnimiek pri platení odvodov. „To všetko znamená zvýšené zdroje do zdravotníctva,“ vyhlásil

Zdravotníci vládu aj parlament žiadajú, aby bola sadzba poistného za ekonomicky neaktívnych poistencov na rok 2011 minimálne 5 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov. V opačnom prípade sa obávajú ohrozenia dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti.

Menej zdrojov v systéme totiž podľa poskytovateľov znamená nižšie platby. Dôsledkom by potom napríklad podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Milana Dragulu pravdepodobne bolo predĺženie čakacích lehôt a zároveň zhoršenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Lekári taktiež avizujú, že budú robiť iba do výšky limitov.

Sadzba 5 % bola za predchádzajúcej vlády realitou iba krátke obdobie, a to prvé štyri mesiace roku 2007. Následne sa však znížila na 4 %, takže priemerne štát za celý rok platil za svojich poistencov 4,33 %. V roku 2008 sa sadzba dostala na 4,5 % a v roku 2009 na 4,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy