Ceny liekov na Slovensku by mali ešte klesať

Ceny liekov na Slovensku budú ešte v dôsledku referencovania klesať. V rámci tretieho kola porovnávania cien medikamentov s ostatnými štátmi Európskej únie, by sa mali s najväčšou pravdepodobnosťou znížiť do 5 %. To by malo predstavovať úsporu v desiatkach miliónov eur. Nanovo budú ceny platiť od apríla budúceho roka.

Správa ZDRAVOTNÍCTVO: Ceny liekov na Slovensku by mali ešte klesať doplnená o ďalšie informácie z tlačovej besedy

BRATISLAVA 20. októbra (SITA) – Ceny liekov na Slovensku budú ešte v dôsledku referencovania klesať. V rámci tretieho kola porovnávania cien medikamentov s ostatnými štátmi Európskej únie, by sa mali s najväčšou pravdepodobnosťou znížiť do 5 %. Ako ďalej na tlačovej besede po stretnutí ministra zdravotníctva Richarda Rašiho s predstaviteľmi Asociácie dodávateľov liekov uviedol poradca ministra financií Martin Filko, malo by to predstavovať úsporu v desiatkach miliónov eur. Nové ceny budú platiť od apríla budúceho roka.

Na Slovensku už prebehli dve kolá referencovania cien. Majú zabezpečiť, aby ceny liekov na Slovensku neboli vyššie ako je priemer v šiestich krajinách únie s najnižšími cenami. V prvom kole ceny medikamentov klesli o 6 %, v druhom o 8 %. „My sme pocítili, že sa nám reálne ceny znížili asi o 20 % na Slovensku,“ uviedol k dopadom referencovania na dodávateľov prezident ich asociácie Jaroslav Vasiľ. Samotné referencovanie však označil za legálny proces, ktorí rešpektujú.

Po druhom kole sa na Slovensku podarilo zreferencovať asi 65 % trhu, išlo však o lieky, ktoré predstavovali výraznú časť spotreby. Po treťom kole by už malo byť zreferencovaných minimálne 90 % liekov. Podľa ministra zdravotníctva Richarda Rašiho pritom tento krok nespôsobil a ani by nemal spôsobiť odchod žiadneho zásadne dôležitého lieku zo slovenského trhu. „Nemáme informácie, že by niektorý z liekov, ktorý by bol akýmkoľvek spôsobom nevyhnutný alebo zásadný, že by sa chcel zo slovenského trhu stiahnuť,“ uviedol.

Minister zároveň upozornil, že sa podarilo minimalizovať nárast nákladov za lieky. Rozdiel medzi prvými dvoma kvartálmi tohto a minulého roku podľa neho predstavuje nárast na úrovni 1,1 %. Počet predpísaných balení ale podľa neho stúpa. „Toto považujem za náš najväčší úspech,“ vyhlásil Raši. Možný problém, kedy sa nižšie ceny kompenzujú zvýšenou preskripciou, by si podľa neho mali strážiť zdravotné poisťovne revíznou činnosťou.

Lieky na Slovensku boli pred referencovaním ich cien predražené v priemere asi o 10 %. Najvýraznejšie boli pritom ceny premrštené u tzv. originálnych liekov, ktoré nemajú alternatívu, lebo ich chráni patent. V najväčšej miere sa to týkalo liekov na liečbu onkologických ochorení a autoimunitných porúch. Podľa odhadov by úspory v nasledujúcich 12 mesiacoch mali predstavovať 90 až 95 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy