Na razbu euromincí sa Mincovňa Kremnica pripravovala už od vlani

Kremnica 20. augusta (TASR) – Na sériovú razbu slovenských euromincí, ktorú slávnostne spustili v utorok, sa štátny podnik Mincovňa Kremnica pripravoval už od minulého roka. Konštatoval to riaditeľ podniku Vlastimil Kalinec.

Po vyhodnotení výtvarných návrhov na rubovú stranu mincí museli najskôr vyrobiť príslušné razidlá a uskutočniť skúšobnú razbu. Tieto vzorky, ktoré už museli spĺňať všetky stanovené prísne kritériá na euromince, najskôr schvaľovala Národná banka Slovenska (NBS), potom Európska centrálna banka (ECB) a prešli aj skúškami v mincovni, zodpovednej z poverenia Európskej únie za takzvanú krížovú kontrolu euromincí. Všetko prebehlo bez problémov, konštatoval Kalinec, inak by sériovú razbu v takom pomerne krátkom čase nemohli spustiť. Podľa neho mincovňa išla aj do istého rizika, pretože materiál si musela objednať pol roka dopredu, keď ešte nebolo celkom isté, či Slovensko vstúpi do eurozóny od 1. januára 2009.

Hmotnosť pol miliardy slovenských euromincí, ktoré do konca tohto roka vyrazia, bude viac než 2400 ton. Zákazka od NBS predstavuje vyše 1 miliardu Sk (33,19 milióna eur). Euromince majú v mincovni síce v súčasnosti prioritu, ale minciari musia myslieť aj na ďalšie zákazky, aby nestratili osvedčené trhy. V tomto roku razia mince pre Kostariku, Nikaraguu, Uruguaj a Bielorusko. Pripravujú sa na razbu mincí aj pre Mauretániu a Paraguaj, informoval Kalinec.

UPOZORNENIE:

TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy