Kúpna sila Slovákov presiahne úroveň z roku 1989 až o tri roky

BRATISLAVA – Prvý raz od pádu komunizmu si Slováci budú môcť za svoj plat kúpiť viac tovarov a služieb až o tri roky.
Vyplýva to z odhadu ministerstva financií, podľa ktorého práve vtedy priemerná čistá reálna mzda prevýši úroveň roku 1989. Pokiaľ by sa zohľadnil iba rast cien bez zmien daní a odvodov, hrubá mzda by sa nad úroveň spred 18 rokov mala dostať už v tomto roku.

Kúpna sila presiahne v roku 2010 úroveň z obdobia nežnej revolúcie, ak sa nezmení nastavenie daňového a odvodového systému, poznamenalo ministerstvo. Vlani dosiahla priemerná čistá reálna mzda 14.598 Sk, zatiaľ čo v roku 1989 bola 2691 korún československých (Kčs). V tomto roku by mala za úrovňou z roku 1989 ešte zaostať o 9,2 percenta.

Priemerná hrubá reálna mzda by podľa predpokladov ministerstva financií naopak práve v tomto roku mala prevýšiť úroveň z roku 1989. Miera inflácie, o ktorú je reálny zárobok očistený, totiž od takzvanej nežnej revolúcie rástla doteraz rýchlejšie ako nominálne mzdy. „Aktuálne prognózy výšky priemernej mzdy a miery inflácie na rok 2007 naznačujú, že práve v tomto roku sa priemerná reálna mzda dostane prvýkrát na úroveň z roku 1989,“ uviedol úrad.

Priemerná hrubá mesačná mzda narástla za posledných 18 rokov v nominálnom vyjadrení na vlaňajších 18.761 Sk z 3142 korún československých (Kčs). Podľa najnovších predpokladov ministerstva by v tomto roku mala dosiahnuť 20.030 Sk pri raste cien tovarov a služieb o 2,4 percenta.

Vývoj miezd za posledných 18 rokov nebol podľa ministerstva rovnomerný. V prvých rokoch po zmene režimu sa reálna mzda výrazne prepadla pre vysoký rast spotrebiteľských cien. V druhej polovici 90. rokov platy rástli na úkor ekonomickej rovnováhy, čo sa podľa ministerstva negatívne prejavilo v ďalšom období. Po deregulácii cien a štrukturálnych reformách už reálne mzdy v posledných rokoch vykazovali stabilný nárast.

Polovica všetkých zamestnancov podnikov v krajine vlani zarábala podľa Štatistického úradu v hrubom za mesiac menej ako 15.425 korún. Najviac zamestnancov malo vlani mesačný plat od 12.000 do 15.000 Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy