Maďarské podniky presúvajú svoje sídla na Slovensko, aby ušetrili na daniach

Budapešť 17. júna (TASR) – Až 30 % z daní ušetrí maďarská firma, ak sa rozhodne presunúť svoje sídlo na Slovensko. Založením spoločnosti v SR sa zaoberá už niekoľko firiem, ktoré zabezpečia všetky vyžadované administratívne úkony, píše maďarský internetový portál uno.hu, ale aj ďalšie maďarské médiá.

Daň zo zisku aj daň z príjmu fyzických osôb je na Slovensku jednotne 19-%, ale viaceré druhy daní, ktoré v Maďarsku treba platiť, vôbec neexistujú. Preklad príslušných dokumentov, vybavovanie právnych, či daňových záležitostí riešia sprostredkovateľské podniky. Nemenovaná spoločnosť na juhu Slovenska vybavila v tomto roku už presťahovanie 30 firiem, denne ich vyhľadá 7 až 10 nových klientov, uvádza uno.hu.

Maďarský výkonný riaditeľ a majiteľ tejto spoločnosti, ktorý nechce byť menovaný, a ktorého podnik má v Maďarsku vlastnú internetovú stránku, pre TASR potvrdil, že zakladanie podnikov na Slovensku je podstatne jednoduchšie a lacnejšie ako v Maďarsku, aj ich daňové zaťaženie je podľa jeho vyjadrenia dokonca asi polovičné oproti tomu, ktoré funguje v Maďarsku.

Ako dodal, prítomnosť maďarských podnikateľských subjektov prostredníctvom slovenskej spoločnosti je pre slovenský trh prijateľnejšia a mnohé maďarské podniky prenášajú svoje trhové nápady, ktoré sú už v Maďarsku nezaujímavé, za hranice. Aj pre nich je lukratívne tam založiť spoločnosť. Založenie sídla spoločnosti na Slovensku má význam aj pre také podniky, ktoré obchodujú na širšej medzinárodnej úrovni, teda nielen v Maďarsku a na Slovensku. Aj im sa vyplatí sídlo založiť alebo preniesť do SR.

V maďarských médiách prezentované sťahovanie na Slovensko iba zo špekulatívnych dôvodov však podľa riaditeľa nemá dlhodobú perspektívu, jednoducho to nebude fungovať. "Tí, ktorí takto konajú, vytrhli z kontextu iba určité prvky," povedal.

Podľa jeho slov podobne naleteli mnohí aj na nákup a registráciu vozidiel na Slovensku. Na Slovensku je nielen nižšia daň ako v Maďarsku, ale pri vozidlách pre podnikanie môžu majitelia odrátať aj daň z pridanej hodnoty, a na rozdiel od Maďarska neexistuje ani registračný poplatok.

Odborníci odhadujú, že počet v Maďarsku jazdiacich áut so slovenským evidenčným číslom v uplynulom roku stúpol o 7 000 až 10 000. Podľa maďarského internetového hospodárskeho denníka Világgazdaság existuje v Maďarsku 20 spoločností, ktoré sa zaoberajú vybavením evidencie auta v SR.

Tento jav prekročil už prah trpezlivosti aj maďarského Celoštátneho veliteľstva colnej a finančnej stráže (VPOP), ktoré sa spojilo s daňovým úradom, aby spoločne preverili, nakoľko je registrácia vozidiel za hranicami legálna.

VPOP upozornil, že bude intenzívne preverovať takéto vozidlá jazdiace v Maďarsku. Podľa platných právnych noriem by totiž mali do 30 dní po dovoze do Maďarska takéto vozidlá preregistrovať, v opačnom prípade sa dopúšťajú porušenia zákona. Niektoré maďarské médiá zverejnili už aj možnosti výnimiek, ktoré zákon v takomto prípade pripúšťa.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) zll

Súvisiace články

Aktuálne správy