Heineken ruší výrobu v Rimavskej Sobote, sústredí ju iba v Hurbanove

Bratislava/Rimavská Sobota 4. septembra (TASR) - Spoločnosť Heineken Slovensko, a. s., od dnešného dňa sústredí celú svoju výrobnú kapacitu do pivovaru v Hurbanove.

Bratislava/Rimavská Sobota 4. septembra (TASR) – Spoločnosť Heineken Slovensko, a. s., od dnešného dňa sústredí celú svoju výrobnú kapacitu do pivovaru v Hurbanove. V dôsledku toho nebude ďalej pokračovať prevádzka pivovaru v Rimavskej Sobote. Rozhodlo o tom predstavenstvo spoločnosti. Dôvodom je snaha o optimalizáciu výrobných kapacít, obchodných a podporných činností spoločnosti.

Heineken chce zvýšiť efektivitu, preto uskutoční aj významné zmeny v administratívnych štruktúrach a presťahuje svoje ústredie. "Väčšia časť administratívy sa presunie z Nitry do Hurbanova, menšia časť do Bratislavy. Nebude to naraz, je to proces, ktorý potrvá do konca roka," uviedol pre TASR manažér pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Roman Krajniak. Zmeny sa celkovo dotknú 95 zamestnancov pivovaru v Rimavskej Sobote a 60 pracovníkov administratívy. Spoločnosť ubezpečila, že bude kompenzovať dôsledky týchto opatrení v maximálnej možnej miere pre všetkých dotknutých zamestnancov.

Pre Rimavskú Sobotu to bude v krátkom čase už druhý uzavretý závod. Na jar totiž ohlásili ukončenie výroby v tamojšom cukrovare. Závod má skončiť k 1. októbru 2006. Bez práce tak ostane viac ako 120 cukrovarníkov. Mesto pritom koncom jari stratilo pripravovanú investíciu nemeckej spoločnosti Dräxlmayer, ktorá mala priniesť prácu asi 1 200 ľudom.

Podľa riaditeľa rimavskosobotského úradu práce Alexandra Patakiho ukončenie činnosti v pivovare je ďalšou zlou správou pre zamestnanosť v regióne. "Informáciu o ukončení činnosti a prepúšťaní zamestnancov sme dostali iba dnes," povedal pre TASR. "Voľných miest v meste je ale minimum," dodal. Nezamestnanosť v okrese stále dosahuje takmer 30 %. Snahou úradu preto bude dohodnúť sa s vedením pivovaru na možných kompenzáciách.

Prácu pre prepustených chce vedenie úradu hľadať najmä v iných mestách a regiónoch. "S ponukou voľných pracovných miest nás oslovujú aj veľkí zamestnávatelia mimo Rimavskej Soboty. Najbližšie takto jednáme s obuvníckou firmou Gábor z Bánoviec nad Bebravou," pripomenul.

Do konca tohto roka a v roku 2007 plánuje Heineken výrazné investície do rozšírenia pivovaru v Hurbanove. Už v súčasnosti sa realizujú viaceré projekty v komerčnej oblasti, ako aj v pivovare a sladovni v Hurbanove.

Spoločnosť odôvodňuje zmeny nepriaznivým vývojom na trhu s pivom. Spotreba piva, ako i celý pivný trh na Slovensku neustále klesá, tvrdí. Hlavnými dôvodmi poklesu sú vysoká spotrebná daň, zvyšujúce sa životné náklady a ponuka piva za dumpingové ceny najmä zo strany malých pivovarov z okolitých krajín.

Heineken Slovensko je viac ako 10 rokov lídrom na slovenskom pivnom trhu s viac ako 40-% trhovým podielom. Je súčasťou jednej z najväčších pivovarníckych skupín na svete, Heineken N.V. Okrem značky Heineken spoločnosť na Slovensku predáva domáce značky pív Zlatý Bažant, Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer a zahraničné značky Starobrno a Desperados. Celkové investície Heinekenu v SR dosiahli kumulatívne viac ako 5 miliárd Sk, čo je približne 70 % investícií v odvetví.

Súvisiace články

Aktuálne správy