V Nemecku si pripomínajú 15. výročie zavedenia D-marky na území NDR

Berlín 1. júla (TASR) – V Nemecku si dnes pripomínajú 15. výročie menovej reformy na území bývalej NDR, keď východonemeckú marku nahradila D-marka. Realizácii tohto opatrenia predchádzalo podpísanie medzištátnej zmluvy medzi vládami NSR a NDR o vytvorení hospodárskej, menovej a sociálnej únie.

V prvej fáze menovej reformy dostali obyvatelia východného Nemecka k dispozícii na výmenu 25 miliárd D-mariek. Neskôr sa objem vymenených prostriedkov v NDR vyšplhal na 180 miliárd hodnotných západonemeckých mariek. Do uvedenia eura do obehu v roku 2002 to bola posledná nemecká menová reforma svojho druhu v dejinách svetového bankovníctva.

Pätnásť rokov spoločnej meny v Nemecku však neviedlo k odstráneniu mnohých rozdielov medzi oboma časťami krajiny. Na novom spolkovom území je produktivita práce v porovnaní so západnou časťou 69-%. Mzdové náklady tvoria 71 % západonemeckej úrovne. Hodnota hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa na bývalom území NDR neprekročila 65 % západonemeckej. Východní Nemci však dosahujú 84 % príjmov svojich západných krajanov. Je to dôsledok vysokých dôchodkov východonemeckých penzistov a sociálnych transferov zo západnej do východnej časti štátu.

Východní Nemci si podľa veku mohli vymeniť až 6 000 NDR-mariek za D-marky. Vyššie sumy sa vymieňali v pomere 2 ku 1.

Mnohí ekonómovia upozorňovali, že stanovený výmenný kurz medzi nemeckými menami nezodpovedá skutočnej sile hospodárstiev vtedy ešte dvoch štátov. Na protest proti rozhodnutiu nemeckej spolkovej vlády v Bonne prezident nemeckej centrálnej banky Karl Otto Pröll ohlásil svoju demisiu a neskôr z funkcie odišiel.

Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Súvisiace články

Aktuálne správy