ZDRAVOTNÍCTVO:Podľa Smeru je Zajacova reforma len krôčik od eutanázie

Reforma ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca je podľa strany Smer "len krôčik od eutanázie a porušovaniu skupinových práv niektorých skupín obyvateľstva." Na stredajšej tlačovej besede to vyhlásil tieňový minister zdravotníctva Smeru Pavol Paška.


BRATISLAVA 12. mája (SITA) – Reforma ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca je podľa strany Smer „len krôčik od eutanázie a porušovaniu skupinových práv niektorých skupín obyvateľstva.“ Na stredajšej tlačovej besede to vyhlásil tieňový minister zdravotníctva Smeru Pavol Paška. Smer podľa neho odmieta extrémne pravicový prístup k reforme. „Spôsobí, že zdravotná starostlivosť nebude dostupná rovnako všetkým. Zároveň z nej budú profitovať záujmové skupiny, ktorým ide predovšetkým o zmenu vlastníckych vzťahov a nie o konsolidáciu a transformáciu zdravotníctva,“ povedal Paška.

Smer považuje zdravotníctvo za verejnú službu, ktorej bezplatnosť garantuje Ústava SR. Strana odmieta východiská, podľa ktorých je vysoká chorobnosť na Slovensku iba fingovaná. Ako uviedol zástupca tieňového ministra Richard Demovič, poplatky za služby, ktoré Zajac zaviedol, spôsobili zhoršenie zdravotného stavu obyvateľstva. Počet pacientov v poslednom období podľa Demoviča stále stúpa, pričom ide o zanedbané prípady, ktoré mali lekári riešiť skôr.

Predstavitelia Smeru pripomenuli, že s reformou zdravotníctva, ako ju navrhuje Zajac, nesúhlasia ani predstavitelia stavovských a profesijných organizácií. „Ani nás pán minister nepresvedčil,“ dodal Paška. Smer odmieta víziu trhu ako jediného efektívneho nástroja regulácie systému. Transformáciu zdravotných poisťovní na akciové spoločnosti považuje za „nehanebnú privatizáciu verejných zdrojov. Zmena nemocníc na akciové spoločnosti má jediný cieľ, zabezpečiť úzkym skupinám vlastníkov podstatný vplyv na zisk,“ konštatoval Paška. Zároveň varoval pred znížením dostupnosti zdravotnej starostlivosti, keďže sa podľa neho postupne zabráni prístupu k nej skoro 40 % populácie. Má ísť najmä o dôchodcov, invalidov a sociálne odkázaných.

Koncepcia reformy, ako ju vidí Smer, sa opiera predovšetkým o dostupnosť. Zdravotné poisťovne majú byť verejnoprávne inštitúcie. Sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti by sa mala optimalizovať a zvýšiť by sa mali aj finančné zdroje v systéme. Zajacovu reformu však Smer považuje za laboratórny experiment na 5,5 milióne obyvateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy