Spoločnosť EX BROKERS sa ocitla v zlej finančnej situácii

Klienti chcú peniaze, obchodník nemá voľné zdroje, tvrdí však, že nikoho nepodviedol

Policajné orgány prešetrujú podnet, ktorý podala skupina klientov košickej spoločnosti EX BROKERS, zaoberajúcej sa obchodovaním s cennými papiermi. Svojich obchodných zástupcov má po celom Slovensku. Záväzky si síce plní, ale peniaze vypláca s oneskorením.

„Od občanov inkasovali nemalé finančné čiastky, na ktoré vydali zmenky. Termín ich preplatenia ale nerešpektuje. Namiesto vyplácania peňazí posiela listy o vysporiadaní záväzkov v náhradnom termíne, ktorý tiež neplní. Pri osobnej návšteve v sídle spoločnosti sľubuje odpredať svoje nehnuteľnosti a z toho vysporiadať dlžoby. Podvedených ľudí upokojuje, že urobí ponuku na americkej burze, hoci zmenky tam obchodovateľné nie sú,“ dozvedeli sme sa v agentúre Helios, ktorá sa zaoberá mimosúdnym riešením sporov. Mnohí sú ešte stále presvedčení, že v tejto spoločnosti je všetko v poriadku a trpezlivo čakajú na svoje peniaze, niektorí ich naďalej vkladajú.

Agentúra Helios upozornila na podozrivé praktiky Úrad pre finančný trh, ktorý vykonáva dozor nad subjektmi pôsobiacimi na kapitálovom trhu. Výsledkom je, že EX BROKERS zatiaľ neprelicencoval. Zlé skúsenosti z krachu nebankových inštitúcií zvyšujú obavy tých, ktorí zverili svoje peniaze obchodníkovi s cennými papiermi a vyvoláva to v nich pochybnosti, či o ne nadobro neprišli. Pravda je taká, že orgány činné v trestnom konaní vedú vyšetrovanie, ale aj to, že spoločnosť EXBROKERS má finančné problémy.

Akékoľvek špekulácie a obvinenia, že klientov postihne rovnaký osud ako nebankovky vedenie spoločnosti odmieta ako zavádzajúce tvrdenia, rovnako za absurdné považuje, že by hovorili o obchodovaní so zmenkami na amerických burzách. „Po niekoľkých rokoch sa naša spoločnosť prechodne dostala do takej situácie, že nie je schopná načas si plniť svoje záväzky voči klientom. Príčiny siahajú do obdobia po krachu nebankových subjektov, keď produkcia spoločnosti prudko klesla. Predtým sme investovali do nákupu nehnuteľností a ponechaná rezerva voľných finančných prostriedkov nestačila na pokrytie všetkých záväzkov,“ uviedol výkonný riaditeľ Ing. Daniel Bavoľár.

Keďže sa vyplácanie klientov oddialilo, podali trestné oznámenia. Dôsledkom bolo zastavenie aktívnych operácií a neudelenie novej licencie. Proti tomu sa EX BROKERS odvolal na najvyššom súde. „Spôsobilo nám to nemalé finančné škody. Aj keď disponujeme značným nehnuteľným majetkom, nebolo možné využiť ho na získanie voľných zdrojov, aby to nebolo kvalifikované ako poškodzovanie klientov. Vážnosť situácie v žiadnom prípade nepodceňujeme. Naším cieľom je odstrániť nedostatky aj pomocou nového strategického investora, ktorý vstúpil do spoločnosti. Všetky zmluvy prehodnocujeme, záväzky uznávame, nikoho sme nepodviedli a všetky záväzky postupne vyrovnáme. Aj v prípade, že nezískame licenciu a preorientujeme sa na obchodnú spoločnosť, prvoradým cieľom bude vysporiadanie sa s klientmi. Najjednoduchšie by bolo dať spoločnosť do konkurzu, my sme si zvolili tú ťažšiu cestu. Drvivá väčšina klientov spolupracuje s nami. Sťažujú sa len tí, ktorí za každú cenu uprednostňujú svoje záujmy aj na úkor ostatných,“ zaujal stanovisko výkonný riaditeľ.

Zdroj: Košický večer

Súvisiace články

Aktuálne správy