Dáni vyhnali Uber, sprísnením zákona o taxislužbe

, ČTK Foto: TASR/AP;thinkstock

Ľudia v Dánsku už od apríla nebudú môcť využiť služby alternatívneho autodopravcu Uber. Firma v utorok oznámila, že sa z krajiny sťahuje kvôli novému zákonu o taxislužbe, ktorý vodičom sprísňuje podmienky. Novelizácia zákona je výsledkom odporu odborov i niektorých politikov voči Uberu.

Americký prevádzkovateľ internetovej  aplikácie pre alternatívnu taxislužbu Uber Technologies prestane od 18. apríla ponúkať svoje služby v Dánsku. Firma sa z dánskeho trhu sťahuje kvôli novému zákonu o taxislužbe, ten žiada napríklad od vodičov mať taxametre. Firma však chce naďalej spolupracovať s vládou v nádeji, že sa prijatá legislatíva zmení, obnovenie prevádzky podmieňuje zmenou zákona, ktorý vláda predložila parlamentu vo februári. Jej aplikáciu v krajine používa asi 2000 vodičov a 300 tisíc cestujúcich.

"Budeme s vládou naďalej spolupracovať v nádeji, že navrhovanú reguláciu zmení a umožní Dánom využívať výhody moderných technológií, ako je tá naša," citovala z oznámenie firmy agentúra Reuters.

Uber je na dánskom trhu od novembra 2014, čoskoro ale narazil na odpor taxikárskych odborov a niektorých politikov. Tí sa sťažovali, že Uber je pre bežné taxislužby nefér konkurentom, pretože neplní zákonné požiadavky na individuálnu osobnú prepravu. Tento tlak si teraz vynútil novelizáciu zákona o taxislužbe.

Menšinová liberálna vláda pôvodne zamýšľala predložiť návrh zákona, ktorý by taxislužbu výrazne liberalizoval a uľahčil aktivity Uberu a ďalších podobných aplikácií. Ostatné politické strany ale vládu donútili, aby naopak navrhla sprísnenie pravidiel. Odbory a opoziční politici uvádzajú, že podnikanie Uberu nie je v Dánsku legálne ani podľa doterajšieho zákona.

Uber v Dánsku ponechá divíziu vývoja softvéru. V nej podľa firemného webu zamestnáva 40 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy