SZČO nemusia oznámiť Sociálnej poisťovni odklad daňového priznania

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nemajú povinnosť posielať daňové priznanie Sociálnej poisťovni a ani jej oznamovať, že si predĺžili lehotu na jeho podanie. Takéto SZČO, ktoré majú predlženú lehotu na podanie daňového priznania, budú platiť poistné v rovnakej výške ako doteraz, teda určené z vymeriavacieho základu na základe daňového priznania za rok 2015 až do 30. 9. 2017, pričom prípadné finančné rozdiely sa nijakým spôsobom nebudú vyrovnávať.
Ak SZČO s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania vznikne povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie, poistné z novourčenej sumy bude platiť od 1. októbra 2017 so splatnosťou do 8. novembra 2017. 
„SZČO, ktorá má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2016, vznikne povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. októbra 2017 pričom je jedno, či má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania do 30. 6. alebo do 30. 9. 2017, ak jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa osobitného predpisu alebo výnos súvisiaci s podnikaním a s inou samostatnou zárobkovou činnosťou za rok 2016 je vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Ten je 5298 eur,“ informoval TASR hovorca poisťovne Peter Višváder.
Vznik a zánik povinného poistenia, vymeriavací základ a výšku poistného aj SZČO s predĺženou lehotou na podanie daňového priznania oznámi Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy