EIB požičia 280 mil. eur na modernizáciu gréckych letísk

Garantom úverov od Európskej investičnej banky je Európska únia prostredníctvom Európskeho fondu pre strategické investície.

Európska investičná banka (EIB) podpísala dve dohody o poskytnutí úverov v sume 280,4 mil. eur spoločnosti Fraport Greece s cieľom podporiť financovanie modernizácie 14 gréckych letísk. Garantom úverov je rozpočet EÚ prostredníctvom Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI), ktorý je jadrom Investičného plánu pre Európu. Informovala o tom v utorok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK). 

Úvery od EIB sa použijú na rozvoj letísk vrátane renovácie a modernizácie terminálov a na zlepšenie bezpečnosti a infraštruktúry letiskových plôch. Tieto investície podporia rozvoj turistického odvetvia, ktoré je kľúčovým motorom gréckej ekonomiky, uviedla EK. „Moderná infraštruktúra zohrá kľúčovú rolu v podpore zotavovania ekonomiky Grécka. To si vyžaduje trvalé investície, aby sa zabezpečilo, že dosahuje svoj úplný potenciál pri tvorbe pracovných miest,“ povedal eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici.

Spoločnosť Fraport Greece vznikla v roku 2015 a bude zodpovedná za prevádzkovanie, modernizáciu a rozvoj 14 regionálnych letísk v Grécku počas 40-ročného obdobia. Akcionármi spoločnosti Fraport Greece sú nemecký prevádzkovateľ letísk Fraport AG a grécka spoločnosť Copelouzos Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy