Slovenskí prvovýrobcovia očakávajú vyššie nákupné ceny mlieka

Priemerná nákupná cena mlieka dosiahla vo februári 29,52 centa na kilogram, čo je v porovnaní s januárom navýšenie o 0,37 centa za kilogram. Vývoj cien mlieka v ostatných štátoch Európskej únie je však dynamickejší.

Nepriaznivá situácia na domácom trhu s mliekom aj napriek zvyšovaniu nákupných cien naďalej pretrváva. Zástupcovia farmárov sú z dlhotrvajúcej situácie znepokojení. „Evidujeme, že od augusta minulého roka sa nákupné ceny mlieka mierne zvyšujú. Ale vzhľadom na vývoj európskych nákupných cien, ako aj na pokles dodávok mlieka na Slovensku, sme očakávali rýchlejšie tempo ich rastu. Nárast nákupnej ceny mlieka v objeme 6 centov na kilogram za obdobie 8 mesiacov nezodpovedá našim očakávaniam,“ uviedla riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margita Štefániková.

Prvovýrobcovia dostali za kilogram surového mlieka viac ako 30 centov naposledy v januári 2015. Nákupné ceny sa tak držia pod touto pomyslenou hranicou už viac ako dva roky. „Neboli naplnené ani predbežné odhady z októbra minulého roka, kedy bol  predpoklad nárastu nákupných cien nad hranicu 30 centov do konca roka 2016. Túto hranicu však nedosiahla ani tohtoročná februárová cena, tá bola na úrovni len 29,52 centa za kilogram mlieka,“ uviedol predseda (SZPM) Alexander Pastorek.

Uplynulý rok bol pre farmárov mimoriadne náročný. Ceny mlieka oscilovali medzi 23 – 28 centov za kilogram, pričom v júli klesli na minimum. Spracovatelia nakupovali surové kravské mlieko za 23,12 centa. Išlo o najnižšie nákupné ceny za posledných sedem rokov. Nepriaznivá situácia mala za následok aj pokles produkcie mlieka. Spracovatelia nakúpili vo februári 2017 od prvovýrobcov o 4 227 ton mlieka menej ako v januári. V medziročnom porovnaní (február 2017 vs. február 2016) sa znížil nákup surového kravského mlieka o 6,8%. „Za minulý rok sme zaznamenali najvyšší výpadok dodávok mlieka zo všetkých krajín Európskej únie. Pokles dodávok mlieka predstavuje až 42 miliónov kilogramov, čo zodpovedá 5% ročnej produkcie mlieka na Slovensku,“ dodala M. Štefániková.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy