Stávka, alebo objednávka? Z berlínskeho múzea ukradli stokilovú zlatú mincu v hodnote najmenej štyri milióny dolárov

, AP;iDnes Foto: TASR/AP

Berlínske múzeum sa obrátilo na nemeckú políciu s riešením nepríjemného problému. Z tamojšieho numizmatického múzea sa stratila zlatá minca s hmotnosťou sto kilogramov.

Zmiznutá kanadská minca s názvom Big Maple Leaf v nominálnej hodnote milión dolárov bola z rýdzeho zlata. Rovnakých mincí je na svete len päť a vyraziť ich nechala kanadská kráľovská mincovňa v roku 2007. Razili sa na zákazku. Do Guinessovej knihy rekordov sa dostali vďaka čistote zlata 999,99/1000.

Na jednej strane má portrét kráľovnej Alžbety II, ktorá tiež jeden exemplár vlastní, a na druhej strane je javorový list. Má hrúbku tri centimetre s priemerom vyše pol metra.

Zlodeji sa do Bodeho múzea vlámali v noci. Podľa polície ich zrejme bolo viac, pretože by jeden človek sto kilogramov drahého kovu nepozorovane odniesol len ťažko. Podľa hovorcu Berlínskej polície Winfrieda Wenzela sa zlodeji do múzea vlámali o 3:30 nadránom, zrejme zadným oknom. Potom vnikli do expozície, kde vzali iba túto jedinú mincu. Prekonať pritom museli nepriestrelné sklo, ktoré exponát zabezpečovalo.

Nemecká polícia uviedla na Twitteri, že lupiči pravdepodobne použili rebrík, ktorý sa našiel pri  neďalekej železničnej trati.  Prímestská železničná doprava bola prerušená, pretože vyšetrovatelia prečesávali priestor a zaisťovali stopy. Polícia sa nevyjadril a k tomu, ako dokázali zlodeji vyniesť tak extrémne ťažký kúsok z múzea bez toho, aby si ich niekto všimol, alebo sa spustil alarm.

Bodeho múzeum sa nachádza na zozname UNESCO a má jednu z najväčších numizmatických zbierok na svete. Zbierka zahŕňa 102 000 mincí z antického Grécka a asi 50 000 rímskych mincí.

V súvislosti s krádežou zaráža predovšetkým to, ako zlodeji, vzhľadom k hmotnosti mince, lup odniesli. Polícia vychádza z toho, že išlo minimálne o dvoch páchateľov, ktorí sa do budovy múzea, ktoré z dvoch strán obteká rieka Spréva, a z tretej vedú koľaje mestskej železnice S-Bahn, podľa policajného hovorcu Winfrid Wenzela dostali práve po železničnej trati. Po zoskočení z mostného piliera prešli k budove múzea a po rebríku vyliezli cez rozbité okno do šatne ochranky.

"Vnútri budovy sa mohli úplne voľne pohybovať a odcudzili túto sto kíl vážiaci mincu," opísal nemeckým médiám Wenzel. Páchatelia rozbili pancierové sklo vitríny, mincu preložili na kolieska a rovnakou cestou sa dostali späť až do blízkeho parku Monbijou, kde na nich pravdepodobne čakalo únikové vozidlo.

Otázkou zostáva, prečo si zlodeji za korisť vybrali práve stokilovú mincu z roku 2007 s portrétom kráľovnej Alžbety. Ako upozorňuje denníky Die Welt, Big Maple Leaf aj napriek svojej hodnote ani zďaleka nepatrí k najcennejším artefaktom Múzejného ostrova, kde sa nachádzajú tisíce rokov staré poklady a umelecké predmety, ktorým kraľuje busta egyptskej kráľovej Nefertiti umiestnená v susednom Novom múzeu. Oproti tomu desať rokov stará minca aj napriek svojej jedinečnosti žiadnu zvláštnu umeleckú ani historickú cenu nemá. Ako taká je prakticky nepredajná a jediný spôsob, ako ju efektívne speňažiť je ten, že bola ukradnutá na zákazku pre nejakého horlivého zberateľov. Ďalšou možnosťou je už len roztavenie drahého kovu.

Nemecké médiá preto špekulujú ešte o ďalšie možnosti, a síce že obohatenie nebolo hlavnou motiváciou páchateľov. Za celú krádežou môže byť snaha niečo si dokázať, zvýšenie vlastného ega, alebo proste len krčmárska stávka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy