Sberbank odchádza z Ukrajiny, medzi kupujúcimi je aj syn ruského oligarchu

, ČTK Foto: TASR/AP

Najväčšia ruská banka Sberbank predala v pondelok sto percent akcií svojej dcérskej ukrajinskej divízie skupine investorov, ktorá zahŕňa podniky z Lotyšska a Bieloruska. Hlavným vlastníkom sa stal syn majiteľa Rosnefť Michail Gucerijeva. Oznámila to v utorok banka, bez toho aby zverejnila predajnú cenu. Ukrajina uvalila na Sberbank a ďalšie ruské banky sankcie.

Jedným z kupujúcich je lotyšská Norvik Banka, ktorá vo vyhlásení spresnila podobu transakcie. "Dnes As Norvik Banka a jej hlavný akcionár, britský občan Grigorij Guselnikov, podpísali dohodu o zapojení  do investičného konzorcia, ktoré získa ukrajinskú dcéru ruskej Sberbank. Jeho hlavným akcionárom bude britský občan Saïdom Gucerijev a jeho bieloruská spoločnosť ".

Gucerijev zdôraznil, že ukrajinská pobočka Sberbank je v excelentnom stave a má kvalitnú infraštruktúru pobočiek.

Ukrajina nedávno v rámci širších sporov s Moskvou zaviedla sankcie na spoločnosť Sberbank a ďalšie ruské banky. Ukrajinské pobočky firmy Sberbank sa navyše stali terčom útokov vandalov. "Dúfame, že rozhodnutie predať divíziu pomôže obnoviť jej bežnú prevádzku," uviedla Sberbank.

Banka predpokladá, že predaj divízie dokončí počas prvého polroka. Transakcia ešte musí získať súhlas finančných a protimonopolných regulátorov, napísala agentúra Reuters.

Sídlo ruskej štátnej banky Sberbank v centre Moskvy
Generálny riaditeľ spoločnosti Sberbank German Gref už minulý týždeň upozornil, že firma veľmi aktívne skúma možnosti pre rýchle opustenie ukrajinského trhu.

Sberbank je dominantným hráčom na ruskom bankovom trhu a pôsobí aj na Slovensku. Banka vlani zvýšila čistý zisk na rekordných 542 miliárd rubľov z 223 miliárd rubľov v predchádzajúcom roku.

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Avšak 15. februára 2012 sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy