Výrobcovia žiadajú T. Mayovú, aby upustila od hrozby, že odíde z EÚ bez dohody

Britskí výrobcovia vyzvali premiérku Theresu Mayovú, aby upustila od hrozby, že Spojené kráľovstvo môže vystúpiť z Európskej únie (EÚ) aj bez dosiahnutia vzájomnej obchodnej dohody.
Mayová, ktorá plánuje v stredu 29. marca formálne spustiť dva roky trvajúce rokovania o brexite, varovala zvyšných 27 členov EÚ, že žiadna dohoda o obchode je lepšia ako zlá dohoda.
Predstava, že Británia je schopná odísť z rokovaní s prázdnymi rukami, môže slúžiť ako vyjednávacia taktika, ale v skutočnosti je to riskantný plán, ktorý môže firmy vyjsť draho, upozornil Terry Scuoler, generálny riaditeľ lobistickej skupiny výrobcov EEF. Dodal, že cieľom britskej vlády by mala byť dohoda s EÚ, ktorá bude vyhovovať obom stranám.
Mayová si za svoju prioritu zvolila kontrolu migrácie aj za cenu, že Británia sa vzdá voľného prístupu na jednotný európsky trh. Ak obe strany počas rokovaní o brexite nedosiahnu dohodu o voľnom obchode, bude obchodná výmena medzi Britániou a EÚ podliehať pravidlám a clám Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
EEF upozornila vládu v Londýne, že o niečo viac ako 50 % exportu z britských výrobných podnikov smeruje do EÚ. Bez obchodnej dohody im hrozí zavedenie cla v priemernej výše 5,3 %. A to nie je jediná prekážka, ďalšiu predstavujú colné procedúry a vyššie administratívne náklady s tým spojené.
Okrem toho, mnohé továrne v Británii sú závislé od dovozu komponentov a surovín z EÚ, takže akékoľvek zavedenie obchodných bariér im zasadí tvrdý úder.
EEF žiada vládu o konzultáciu ohľadne stratégie brexitu. Lobistická skupina uviedla, že pre firmy je zásadné prechodné obdobie, ktoré by im pomohlo pripraviť sa na nové vzťahy s EÚ.
Minister pre brexit David Davis v tejto súvislosti uviedol, že vláda od vlaňajšieho júnového referenda o brexite nevyhodnotila vplyv odchodu bez novej obchodnej dohody na ekonomiku.
Výrobné podniky v Británii sa podieľajú zruba 10 % na výkone ekonomiky.
Ale aj firmy v sektore služieb majú obavy zo straty prístupu na európsky trh, zvlášť firmy z finančného sektora.

Súvisiace články

Aktuálne správy