Chystáte sa na víkend do zahraničia? Na tieto veci myslite vopred

, Poistenie.sk Foto:photl;thinkstock

Víkendové pobyty sú obľúbenou možnosťou ako precestovať kus sveta. Vďaka leteckej doprave sa dá v priebehu niekoľkých hodín dostať na opačný koniec Európy alebo do exotickej krajiny. Pri cestovaní mimo letnej sezóny sa navyše vyhnete záplavám turistov pred každým múzeom a kultúrnou pamiatkou.

Nezabudnite však na pár dôležitých vecí, aby sa váš príjemný víkend nepremenil na hrozný zážitok

Informujte sa

Budete v cudzej krajine, kde sú iné podmienky než u nás a kde platia odlišné pravidlá. Pred výletom si preto zistite, na čo by ste mali byť pripravení. Nápomocné sú hlavne cestovateľské blogy a fóra, kde sa dozviete informácie priamo od návštevníkov. Čo ich po príchode do krajiny zaskočilo? Na čo si treba dávať pozor? Aké poplatky sú povinné? Kam sa oplatí ísť pozrieť a kam sa, naopak, nedá dostať? Zistite si tiež, či vám v cieľovej destinácii nehrozia nejaké zdravotné riziká a či sa tam práve nebude odohrávať štrajk alebo nepokoje. A rozhodne nezabudnite na informácie o možnosti platiť v danej lokalite kartou, prípadne akou.

Urobte si plán

Ak ste sa rozhodli pre víkendový pobyt od cestovnej spoločnosti, máte o jednu starosť menej. Takéto ponuky zvyčajne obsahujú pestrý program, ktorý zahŕňa návštevu pamiatok aj čas na oddych a zábavu. Čoraz viac ľudí sa však do sveta vydáva na vlastnú päsť a všetko od dopravy až po stravu si vybavujú sami. Môžu sa tak rozhodnúť, čo chcú v cieľovej lokalite vidieť, bez ohľadu na ďalších členov výpravy.

V takejto situácii je dobré pripraviť si plán. Vypíšte si miesta, ktoré chcete navštíviť, a pozrite sa aj na spôsoby prepravy. Počítajte pritom s dostatočnými časovými rezervami na presun a jedlo, aby ste z jedného miesta na druhé nemuseli utekať. Do svojho programu zarátajte aj chvíle na oddych, návštevu miestnych kaviarní, prechádzku a nákupy suvenírov.

Postarajte sa o svoj domov

Vždy, keď opúšťate svoju domácnosť na dlhšie než pár hodín, mali by ste ju zabezpečiť proti prípadným škodám. Elektroniku, ktorú nemusíte mať zapojenú v elektrickej sieti po celý čas, odpojte. Zabránite tak možnému skratu a riziku požiaru. Zastavte aj prívod vody, ak by náhodou prasklo potrubie, v prázdnej domácnosti nebude mať kto pohotovo zareagovať. Všetky okná dôkladne pozatvárajte, ale rolety nechajte hore. Ak chcete vytvoriť zdanie, že je stále niekto doma, použite časový spínač. A samozrejme, neinformujte široké okolie a verejnosť na sociálnych sieťach, že cez víkend nebudete doma.

Stavte na istotu

Pred odchodom do zahraničia nenechávajte svoj zdravotný stav na náhodu. K úrazu môže prísť kdekoľvek, hoci aj na ulici alebo pri návšteve pamiatok. Aj z dvojdňového výletu si tak môžete domov priniesť vysoké účty za lekárov. Zdravotné úkony, ktoré budete musieť absolvovať v cudzine, vám bežné zdravotné poistenie nepokrýva. Riešením je cestovné poistenie, ktoré si môžete uzatvoriť osobne alebo cez internet. Jeho výšku si jednoducho vypočítate pomocou online kalkulačky, ktorá pre vás porovná údaje. Budete mať istotu, že ste si vybrali tú najvýhodnejšiu ponuku, a všetko vybavíte z pohodia domova, bez zbytočných komplikácii a čakania.

Autorkou je Patrícia Papcunová, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

Súvisiace články

Aktuálne správy