OPEC zváži, či bude potrebné predĺžiť obmedzenie ťažby

Aktuálna dohoda o obmedzení ťažby platí do konca júna. Stanovisko, či je vhodné jej predĺženie o šesť mesiacov, má predložiť v apríli sekretariát ropného kartelu.

BRATISLAVA 27. marca (SITA) – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) preskúma, či je potrebné predĺžiť dohodu o znížení ťažby o ďalších šesť mesiacov. Aktuálne obmedzenie, na ktorom sa ropný kartel a ďalšie významné producentské krajiny dohodli v závere minulého roka, platí do konca júna. Stanovisko, či je vhodné platnosť dohody posunúť o ďalších šesť mesiacov, má predložiť v apríli sekretariát organizácie. Ako ďalej informuje spravodajský portál bbc.com, dohodli sa na tom v nedeľu ministri členských štátov OPEC-u na zasadnutí v Kuvajte.

Na znížení produkcie v snahe zastaviť nadbytočné dodávky a podporiť ceny sa dohodli vlani v decembri členské štáty združenia OPEC a ďalších jedenásť významných producentských krajín vrátane Ruska. Cena ropy Brent v januári vyskočila nad 57 USD za barel, v posledných týždňoch sa však opäť pohybuje pod úrovňou 51 USD za barel. Zásoby komodity v rámci kartelu OPEC totiž vo februári prekvapujúco vzrástli a producenti v USA začali v reakcii na prechodné zotavenie cien zvyšovať ťažbu.

Súvisiace články

Aktuálne správy