Potravinári očakávajú, že ministerstvo sa zameria na spracovateľský priemysel

Podpora spracovateľského priemyslu by podľa Potravinárskej komory Slovenska mala patriť medzi  priority ďalšieho pôsobenia ministerstva pôdohospodárstva.

Oslabený domáci potravinársky priemysel nie je v dostatočnej miere schopný finalizácie produktov slovenských prvovýrobcov a patrí medzi najväčšie problémy rezortu pôdohospodárstva. Myslia si to zástupcovia Potravinárskej komory Slovenska, ktorí hodnotili ročné pôsobenie súčasného vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Komora však zároveň dodáva, že ročné pôsobenie vo funkcii nie je dostatočným časovým úsekom, aby sa prejavili praktické výsledky práce vedenia rezortu.

Zástupcovia potravinárov ale očakávajú, že v ďalšom období ministerstvo pôdohospodárstva vo väčšej miere sústredí svoju pozornosť na spracovateľský priemysel a jeho podporu. „Zaradenie jeho podpory medzi priority by pomohlo vyriešiť veľa problémov, či už v oblasti zamestnanosti a udržateľného rozvoja v regiónoch, potravinovej sebestačnosti, ako aj kvality potravín,“ uviedli potravinári.

Zväz obchodu a cestovného ruchu SR (ZOCR) hodnotí jednoročnú prácu ministerstva pôdohospodárstva z pohľadu obchodu pozitívne. „Podporujeme najmä aktivity ministerky Gabriely Matečnej na podporu a zvýšenie predaja slovenských výrobkov,“ vyhlásili obchodníci. Podľa nich je tiež dôležité, aby rezort naďalej podnikal kroky, ktoré by pomohli zamedziť predaju výrobkov s dvojakou kvalitou.

 „Z pohľadu zdravia našich detí, aj ostatných občanov, by sme privítali zmenu v súvislosti s objednávaním potravinárskeho tovaru do štátnych inštitúcií ako sú školy, nemocnice, a ďalšie. Rozhodujúcim kritériom by nemala byť najnižšia cena, ale kvalita,“ uviedli zástupcovia obchodníkov. ZOCR zároveň vyjadril sklamanie nad tým, že počiatočné signály a prísľuby o zrušení vysokých pokút pre obchodníkov sa v novele zákona o potravinách neprejavili.

„Za ročné obdobie len hasím dôsledky toho, ako bolo poľnohospodárstvo celé roky nastavené,“ skonštatovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, podľa ktorej je dôležité analyzovať súčasnú situáciu v sektore, aby sa mohli prijať systémové opatrenia do budúcna. V rámci systémových opatrení plánuje rezort zriadiť Inštitút poľnohospodárskej politiky. „Ja sa posnažím, aby sme do tímu postavili úplne nezávislých ekonómov, možno budú mať referencie z iných sektorov, ako je poľnohospodárstvo, aby sa na náš sektor pozreli očami niekoho zvonku,“ uzavrela Matečná. 

Súvisiace články

Aktuálne správy