Slovenská pomoc na Kube môže ohroziť zdravie ľudí

Slovenská pomoc Kube s opravou elektrárne môže ohroziť tamojšie životné prostredie a zdravie ľudí. TASR informovala Dana Mareková z neziskovej organizácie Človek v ohrození.
„Je otázne, či naozaj ide o pomoc Kube a jej obyvateľom, alebo skôr o využitie príležitosti pre slovenský biznis. Profit pre slovenskú firmu nie je negatívom. Problém však vidíme v tom, že elektráreň Felton využíva a spracúva kubánsku ropu, tzv. crudo, ktorá má vysoký obsah síry škodlivej pre zdravie a životné prostredie,“ uviedla Mareková.
Organizácia Človek v ohrození sa obáva, že nastane rovnaký scenár ako pri elektrárni na rovnaký pohon Mariel neďaleko Havany, ktorú organizácia sleduje. Podľa nej ju majú modernizovať SES Tlmače za pomoci štátnej Eximbanky.
„Ako vyplýva z environmentálnej a sociálnej štúdie, jej zmodernizovaný 6. blok bude znečisťovať okolie emisiami oxidu siričitého 40-násobne vyššími, ako dovoľujú normy Európskej únie, a 50-násobne vyššími než odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Rovnako pevné prachové častice až šesťnásobne prekračujú limit povolený v EÚ,“ skonštatovala Mareková.
Nezisková organizácia pripomenula, že spôsob rozhodovania na Kube je netransparentný a nedemokratický, keďže reálne záujmy jednotlivca, napríklad postihnutej komunity, sú úplne zatienené ekonomickými záujmami spoločnosti.
Ministerstvo financií SR vydalo v piatok 24. marca vyhlásenie, že Slovensko pomôže Kube opraviť tepelnú elektráreň Felton. Má ísť o jednu z najväčších elektrární na východe Kuby s výkonom 500 megawattov a takmer 800 zamestnancami.

Súvisiace články

Aktuálne správy