Kľúčový americký index Dow Jones tento týždeň klesol o 1,5 %

Kľúčový americký akciový index Dow Jones Industrial zaznamenal tento týždeň najprudší pád od zvolenia Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Postupne totiž mizne optimizmus investorov, že Trump dokáže uskutočniť to, čo pred voľbami sľúbil.
Dow Jones v piatok (24.3.) po kolísavom obchodovaní uzavrel so stratou 0,29 % na úrovni 20.596,72 bodu. Za celý uplynulý obchodný týždeň index klesol o 1,5 %. Nie je to príliš veľa, ale od vlaňajšieho novembra, keď Trump vyhral prezidentské voľby, indexy na Wall Street rovnako ako väčšina ostatných búrz po svete takmer len rástli.
Trump utrpel v piatok porážku pri plánovanej zdravotnej reforme. Republikáni stiahli hlasovanie o zákone, ktorý mal v podstate zrušiť reformu predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu, takzvanú Obamacare, keďže vyhliadky na jeho schválenie boli mizivé. Hlasovanie bolo pritom považované za test novej administratívy, či dokáže plniť svoje sľuby. Investori sa teraz obávajú, či podobne neskončia aj plány týkajúce sa zníženia daní a zvýšenia výdavkov na infraštruktúru.
Širší index S&P 500 v piatok klesol o 0,08 % na 2343,98 bodu. Technologický index Nasdaq 100, naopak, vzrástol o 0,17 % na 5364 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy