Nálada v českej ekonomike sa tento mesiac zhoršila

Nálada v českej ekonomike sa tento mesiac opäť zhoršila. Hodnota príslušného indexu sa znížila, už druhýkrát v rade a na najnižšiu úroveň za osem mesiacov. Dôvodom bol pokles dôvery podnikateľov. Domácnosti sú naopak o niečo optimistickejšie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Českého štatistického úradu (ČSÚ).
Podľa ČSÚ kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja českej ekonomiky – index ekonomického sentimentu – v marci klesol na 11,7 bodu z februárových 13,3 bodu. Hodnota indexu je tak najnižšia od júla 2016, keď dosiahla 10,3 bodu.
Index spotrebiteľskej dôvery v Česku pritom v marci vzrástol na 6,3 bodu z 5,8 bodu vo februári. Prieskum tiež odhalil, že obavy českých spotrebiteľov zo zhoršenia situácie v ekonomike v nasledujúcich 12 mesiacoch sa v marci nezmenili a boli rovnaké ako vo februári, zatiaľ čo ich obavy zo zhoršenia osobnej finančnej situácie mierne klesli.
ČSÚ však uviedol, že index podnikateľskej dôvery v marci klesol na 13,1 bodu z februárových 15,2 bodu. Tento mesiac sa zhoršila nálada českým podnikateľom v priemysle, stavebníctve a v službách, len v obchode sa zvýšila.

Súvisiace články

Aktuálne správy