Francúzska ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka zrýchlila

Francúzska ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka zrýchlila tak, ako naznačil predbežný odhad. Tempo jej rastu sa zvýšilo na dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad Insee.
Podľa spresnených štatistík hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska za tri mesiace do konca decembra 2016 vzrástol medzikvartálne o 0,4 % po 0,2-% zvýšení v predchádzajúcom štvrťroku.
Za celý minulý rok sa HDP Francúzska zvýšil v priemere o 1,1 %, čo je spomalenie v porovnaní s jeho nárastom o 1,2 % v roku 2015. Aj v tomto prípade Insee potvrdil predchádzajúci odhad.
Insee ďalej uviedol, že výdavky spotrebiteľov v 4. kvartáli stúpli o 0,6 %, v predchádzajúcom štvrťroku sa zvýšili len o 0,1 %. Tempo rastu hrubého fixného kapitálu sa v 4. štvrťroku viac než zdvojnásobilo na 0,5 % z 0,2 % v 3. kvartáli. To je o niečo lepší výsledok ako pri predbežnom odhade, ktorý signalizoval nárast hrubého fixného kapitálu o 0,4 %.
Celkovo sa finálny domáci dopyt po vylúčení zmien v skladových zásobách podieľal 0,5 percentuálneho bodu na raste HDP.
Export v sledovanom období tiež zrýchlil a vzrástol o 1,3 % (o 0,8 % v 3. kvartáli), zatiaľ čo import spomalil viac, ako naznačovali predbežné údaje. Tempo jeho rastu v posledných troch mesiacoch vlani kleslo na 0,9 % (namiesto na 1 %) z 2,7 % v 3. štvrťroku. Zahraničný obchod sa podieľal 0,1 percentuálneho bodu na raste HDP.
Naopak, zmeny v skladbových zásobách mali negatívny vplyv na HDP, ktorý znížili o -0,2 percentuálneho bodu.
Separátne štatistiky ukázali, že schodok verejných financií Francúzska dosiahol vlani 75,9 miliardy eur, čo zodpovedá 3,4 % HDP. To je menej ako deficit na úrovni 3,6 % HDP v roku 2015, ale viac ako povoľujú pravidlá Európskej únie, podľa ktorých by rozpočtový deficit nemal prekročiť 3 % HDP.
Štátny dlh Francúzska sa do konca minulého roka naopak zvýšil na 96 % HDP z 95,6 % HDP v roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy