Zotavovanie hospodárstva eurozóny naberá na sile

Zotavovanie hospodárstva eurozóny naberá stabilne na sile. Tento trend, teda posilňovanie hospodárskeho rastu, bude pravdepodobne pokračovať aj v nasledujúcom období. Uviedla to dnes Európska centrálna banka (ECB) vo svojej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac.
Podľa tzv. bulletinu údaje z ekonomiky, zvlášť výsledky prieskumov, zvýšili dôveru ECB, že hospodárstvo euroregiónu bude pokračovať v expanzii a naberať tempo.
Vo všeobecnosti prieskumy naznačili, že ekonomika eurozóny dosiahne v 1. polroku 2017 mohutný rast. Menová politika ECB pomáha totiž podporiť domáci dopyt a tým aj hospodárstvo regiónu, ktorý zaviedol euro.
Banka ale zároveň upozornila, že rast ekonomiky eurozóny môže brzdiť slabé tempo zavádzania štrukturálnych reforiem. A poukázala na fakt, že mnohé sektory potrebujú upraviť svoju bilanciu.
ECB odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v tomto roku zvýši o 1,8 %, v nasledujúcom roku 2018 sa jeho rast spomalí na 1,7 %, v roku 2019 klesne na 1,6 %.
Riziká, ktoré môžu ohroziť rast hospodárstva regiónu, už síce nie sú také výrazné, ale stále pretrvávajú a sú spojené najmä s globálnymi faktormi, uviedla banka v bulletine. Skonštatovala tiež, že nezaznamenala presvedčivé signály o zrýchľovaní základnej inflácie. ECB predpovedá, že jadrová inflácia bude v strednodobom časovom horizonte postupne stúpať.
Podľa odhadu ECB miera inflácie v eurozóne dosiahne tento rok 1,7 %, v roku 2018 spomalí na 1,6 % a v ďalšom roku 2019 sa vráti na úroveň 1,7 %.
Čo sa týka globálneho prostredia, vo viacerých oblastiach pretrváva neistota, vrátane politiky novej americkej administratívy a jej vplyvu na najväčšiu svetovú ekonomiku.
Postupné spomaľovanie čínskej ekonomiky, ktorá nachádza novú „rovnováhu“, a budúce vzťahy Európskej únie a Británie môžu tiež ohroziť rast hospodárstva eurozóny, dodala ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy