Očakávajú, že budú ešte bohatší: Dokážu britskí milionári na Brexite zarobiť?

, businessinsider Foto: TASR/AP

Britskí milionári sa osudného 29. marca vôbec neboja, skôr naopak. Väčšina z nich počíta s tým, že si vďaka Brexitu polepší. Vyplýva to z prieskumu švajčiarskej banky UBS.

Za cieľovú skupinu svojho prieskumu si banka vybrala britských občanov, ktorí majú vo svojich likvidných aktívach najmenej 1 milión dolárov (do tejto sumy neboli zahrnuté napríklad nehnuteľnosti). Zo vzorky 400 britských milionárov si 78 % myslí, že vystúpenie Veľkej Británie z EÚ bude mať pozitívny vplyv na vývoj ich financií. Výrazne pozitívna nálada panuje najmä medzi mladými milionármi vo veku od 18 do 34 rokov, z ktorých dokonca 83 % očakáva, že vďaka Brexitu sa budú ich finančné plány vyvíjať priaznivejšie.

"Nepozerám sa na Brexit politicky," citoval Business Insider Nicka Tuckera, manažéra z USB. "Naše rozhovory s klientmi ohľadom vystúpenia krajiny z EÚ sa niesli v klíme úzkosti. Avšak nová štúdia naznačuje, že všetko je trochu zložitejšie." Podľa Tuckera väčšina klientov premýšľa nad tým, aký bude mať Brexit vplyv na ich finančné plány. Ohľadom bezprostredného vplyvu sú cítiť isté obavy, ale v dlhodobom horizonte sa na tento krok pozerajú celkom pozitívne.

A rovnako to platí aj o celej britskej ekonomike. Tri štvrtiny milionárov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, si myslia, že v dlhodobom horizonte opustenie únie britskému hospodárstvu prospeje. A to aj napriek prepadu libry a možným problémom v zahraničnom obchode, ktoré sa môžu objaviť bezprostredne po opustení EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy