Označenia energetickej efektívnosti na spotrebičoch sa zmenia

Europarlament a Rada Európskej únie sa dohodli, že súčasné označenia energetickej efektívnosti elektrospotrebičov A+++ až G nahradia označenia A až G. Má to byť jasnejšie a užívateľsky jednoduchšie.

Označenie energetickej účinnosti domácich elektrospotrebičov v Európskej únii sa bude meniť. Súčasné označenia výrobkov A+++ až G budú nahradené označeniami A až G. V stredu sa na tom dohodli Európsky parlament a Rada Európskej únie, podľa ktorých tak bude označenie jasnejšie a užívateľsky jednoduchšie. „To spôsobí, že energetické označenia budú zrozumiteľnejšie a spotrebitelia budú lepšie informovaní pri nákupoch elektrospotrebičov,“ píše sa v tlačovej správe Európskej komisie.

Navrhované zmeny vychádzajú zo spotrebiteľských prieskumov, podľa ktorých približne 85 % občanov Európskej únie hľadí pri nákupe výrobkov na označenia energetickej účinnosti. „Označenia tých najlepších v rozmedzí kategórií A+ až A+++ boli zavádzajúce a skrývali potenciálne zásadné rozdiely v energetickej úspornosti,“ konštatuje komisia. Poskytnutie prístupnejších informácií o energetickej spotrebe domácich spotrebičov má podľa EK zákazníkom uľahčiť identifikáciu najúspornejších spotrebičov a zároveň prispieť k realizácii energetických a klimatických cieľov do roku 2020 a 2030.

„Vítam dohodu o novom označovaní energetickej účinnosti domácich elektrospotrebičov, ktorú sme avizovali ako súčasť stratégie Energetickej únie spustenej vo februári 2015. Prax a hlavne skúsenosti ukázali, že bude lepšie sa vrátiť ku stupnici označovania energetickej účinnosti výrobkov od A po G, ktorú sme aktualizovali vzhľadom na neustály rozvoj technológií, ktoré prinášajú čoraz modernejšie výrobky na trh,“ komentoval rozhodnutie europarlamentu a rady eurokomisár pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Ako dodal, predpokladá sa, že nové označenia energetickej účinnosti môžu domácnostiam ušetriť ročne až 480 eur, zvýšiť celkové ročné zisky výrobcov a predajcov o viac ako 10 miliárd eur a ušetriť ročnú spotrebu energie v rozsahu spotreby troch pobaltských štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy