V Levoči vzniknú nové stavebné pozemky na výstavbu rodinných domov

V Levoči by malo vzniknúť viac ako 100 stavebných pozemkov na výstavbu rodinných domov v dvoch individuálnych bytových výstavbách (IBV). Predaj mestských pozemkov v lokalitách Plantáž a Pri strelnici schválili poslanci mestského zastupiteľstva na svojom februárovom zasadnutí. Investori sa zaviazali, že do dvoch rokoch pripravia infraštruktúru a stavebné pozemky na predaj.
„Realizácia IBV je dôležitá v záujme trvalého rozvoja mesta a nárastu počtu jeho obyvateľov, ktorý bez možnosti bývania, výstavby bytov a rodinných domov nie je možné dosiahnuť. Sekundárnym efektom bude nárast príjmu mesta z podielových daní a nepriamy tlak na zvyšovanie kvality ostatných služieb v meste,“ uviedol primátor Levoče Milan Majerský.
Ako doplnil, mesto uvažovalo, že by investičnú akciu realizovalo vo vlastnej réžii, ale z predbežných kalkulácií vyplynulo, že realizácia projektu by si v troch etapách vyžiadala sumu zhruba 2.030.000 eur. „Napriek tomu, že finančná kondícia mesta sa za posledné roky stabilizovala, mesto nemá také množstvo finančných prostriedkov, aby bolo možné investičné akcie realizovať na náklad mesta,“ poznamenal primátor. Aj preto mesto pozemky predalo v oboch lokalitách investorom.
Pôvodne mala výstavbu v lokalite Pri strelnici realizovať mestská spoločnosť Stavebná prevádzkareň, s. r. o., avšak najmä z dôvodu nepriaznivej finančnej situácie spoločnosti poslanci rozhodli pozemky predať súkromnému investorovi. Na predaji pozemkov sa mesto dohodlo so spoločnosťou Arprog, a. s., Poprad. „Kúpna cena bola dohodnutá na 20 eur za m2, celkovo na sumu 136.440 eur,“ povedal primátor. V lokalite by malo vzniknúť 25 pozemkov s plnou technickou vybavenosťou na výstavbu rodinných domov.
Samospráva predala pozemky v lokalite Plantáž firme Azor, s. r. o., ktorá ich odkúpila za 10 eur za m2, čo predstavuje sumu 585.930 eur. Ako uviedol Majerský, v roku 2000 mesto v tejto lokalite odkupovalo pozemky v priemere za 6,18 eura za m2. „IBV Plantáž by mala byť v zmysle projektového zámeru moderná a atraktívna mestská zóna, v ktorej viac ako 25 percent plochy budú zaberať asfaltové plochy, teda cesty, chodníky, parkovacie miesta pre obyvateľov lokality i návštevníkov,“ vysvetlil primátor.
Súčasťou bude aj miesto pre oddych a zeleň, ale aj pre obchod, lekáreň a ďalšiu občiansku vybavenosť. „V prvej fáze by tu mala byť vybudovaná infraštruktúra k 39 pozemkom, v druhej časti výstavby pribudne sedem stavebných pozemkov a v tretej fáze je plánovaná výstavba technickej infraštruktúry k ďalším 36 pozemkom,“ dodal.
Prvé stavebné parcely by mali firmy ponúkať na predaj na prelome rokov 2017 a 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy