Najbohatší obyvatelia štátu New York žiadajú: Chceme platiť vyššie dane!

, AP Foto: SITA/AP

Až 80 milionárov a miliardárov sa podpísalo pod list, ktorý dostal do rúk guvernéri štátu New York, Andrew Cuomo. Autor listu píše, že najbohatší obyvatelia si môžu dovoliť platiť vyššie dane, čím by dokázali podporiť miestne školy, výstavbu a údržbu ciest a mostov, ako aj programy pre chudobných a bezdomovcov.

"Nadišiel čas investovať do dlhodobej životaschopnosti New Yorku," píše sa v liste. "Musíme investovať do ciest ako sa dostať z chudoby a zaistiť ekonomický vzostup všetkých našich spoluobčanov, vrátane silného verejného vzdelávania.Musíme investovať do mostov, tunelov, vodovodov, verejných budov a ciest, na ktorých sme všetci závislí."

Takéto zdanenie najbohatších počíta s vytvorením balíka vo výške dve miliardy dolárov.

Medzi signatármi sa objavili mená ako Steven Rockefeller, Abigail Disney a George Soros. Vačšina z podpísaných zarába viac než 650 tisíc dolárov ročne, čím sa radia k hornému percentu najlepšie zarábajúcich.

List je iniciatívou liberálneho thinktanku Fiscal Policy, ktorého šéf Ron Deutsch sa vyjadril, že bolo potešujúce vidieť, koľkí z najbohatších obyvateľov štátu sa aktivite pripojili.

Mnohí z nich svoj postoj vyjadrili už vlani, pri podobnej iniciatíve, ale ich žiadosť nebola zákonodarcami štátu New Yorku vyslyšaná. Demokratická väčšina v newyorskom zákonodarnom zbore sediaca v meste Albany síce podporuje zdanenie bohatých, ale má na to vlastný plán. Republikáni, ktorí predstavujú najväčšiu frakciu v senáte, sa postavili proti takejto myšlienke.

"Signatári sa vyjadrili, že by znášali vyššie dane, takže štát môže financovať do očí bijúce potreby ľudskej a fyzickej infraštruktúry a získal by dostatočné príjmy v čase keď sú na programe federálne škrty," povedal Ron Deutsch.

Súvisiace články

Aktuálne správy