Vyhlásenia M. Zemana k intervenciám zahýbali kurzom koruny, ČNB musela reagovať

Slová českého prezidenta Miloša Zemana, že zrušenie intervencií pomôže ekonomike a Česká národná banka (ČNB) by sa mohla poponáhľať, vyvolalo v pondelok (20. 3.) na trhu tlak na posilnenie koruny oproti euru. Ten musela ČNB podľa ekonómov tlmiť ďalším nákupom eur. Nie je to prvýkrát, čo hlava štátu svojimi výrokmi zahýbala českou menou.
„Prezident Miloš Zeman znovu ukázal, že je to on, kto na rozdiel od centrálnych bankárov z ČNB vie slovne intervenovať na trhu s korunou,“ glosoval ekonóm ČSOB Jan Čermák.
Niektorí vývozcovia podľa neho neberú bonmoty prezidenta „na rozdiel od rétorických cvičení členov bankovej rady ČNB“ na ľahkú váhu. „Svojou zabezpečovacou aktivitou zatlačili forwardový kurz koruny k euru viditeľne nižšie pod hladinu kurzového záväzku 27 Kč. V praxi to samozrejme znamenalo, že ČNB musela v tom momente nakúpiť ešte viac devízových rezerv,“ povedal Čermák. Na forwardovom trhu sa odrážajú očakávania, aký bude kurz koruny k euru napríklad za pol roka.
Podľa ekonóma spoločnosti Cyrrus Lukáša Kovandu Zeman „hádže vidly“ do politiky ČNB. „Prezident Miloš Zeman nabúrava aktuálne úsilie predstaviteľov bankovej rady českej centrálnej banky presvedčiť investorov o tom, že k ukončeniu intervenčného režimu dôjde až v 2. polroku tohto roka,“ povedal v pondelok Novinkám.
Nie je to pritom prvýkrát, čo Zeman, ktorý je odporcom intervencií, svojimi slovami zahýbal trhom s korunou. Podobná situácia už nastala v 1. štvrťroku 2015. Koruna vtedy dočasne posilnila po jeho výrokoch, že do bankovej rady vyberie ľudí, ktorí pomôžu intervencie ukončiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy