Legálna polygamia: Za mnohoženstvo by mali mať muži daňové úľavy

, iraqinews.com Foto: TASR/AP

Mali by sme finančne motivovať mužov, aby si brali viac žien naraz, navrhuje iracká poslankyňa. Kontroverzný návrh prichádza v nadväznosti na nedávne právne predpisy zakazujúce alkohol, pripomína server Independent.

Členka irackého parlamentu predložila návrh na legalizáciu mnohoženstvo v krajine, aby bola "chránená dôstojnosť" vdov, rozvedených žien a starších žien, ktoré sa rozhodli nevydávať sa.

Vláda by mohla poskytovať finančné stimuly pre povzbudenie mužov, aby si vzali viac než jednu ženu, navrhuje Jamila al-Ebeidi. Poukazuje pritom na zvýšený počet rozvodov, teda spoločenský problém, ktorý podľa nej stavia ženy do finančne nebezpečnej pozície. "Musíme sa zriecť myšlienky jednej ženy na úkor našich sestier," tvrdí politička.

Polygamia je pre moslimských mužov v Iraku legálna od roku 1959, muž ale musí získať povolenie od sudcu, ktorý overuje, že je manžel "finančne schopný," a že existujú "legitímne dôvody" na to, aby si vzal ďalšiu ženu. Napríklad keď prvá manželka nemôže mať deti.

Zákon je už dlho kritizovaný skupinami bojovníkov za práva irackých žien, podľa ktorých je spiatočnícky a zastaraný. Vysoký počet vdov spôsobený nedávnymi vojnami v Iraku viedol k tomu, že jeho využívanie v praxi v posledných rokoch opäť rastie. Ebeidi preto plánuje zbierať podpisy na podporu plánovaného zákona, ktorý sa už stretol s kritikou žien v irackom parlamente a výboru pre záležitosti detí. Rezan Delir, zástupca Kurdov, tvrdí, že návrh je "urážkou dôstojnosti žien" a prináša "rozptýlenie od vojny proti Islamskému štátu".

Nejde o jediný kontroverzný návrh, ktorý rozdeľuje irackú politickú scénu. V októbri 2016 parlament prijal zákon, ktorý zakazuje predaj, dovoz a výrobu alkoholu. Odporcovia zákona tvrdia, že porušuje ústavu, ktorá zaručuje tradície náboženských menšín ako sú kresťania, a avizovali, že sa proti rozhodnutiu odvolajú.

V roku 2016 iracký Federálny úrad oznámil, že počet rozvodov dosiahol do decembra 53 182, v porovnaní s 196 89 manželstvami. Ak by započítaval aj mesiac december, počet rozvod by bol najvyšší od roku 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy