OECD varuje Čínu: Dajte si pozor na obrovský rast firemného dlhu

, reuters Foto: SITA/AP

Firemný dlh v Číne dosiahol zhruba 175 percent hrubého domáceho produktu a je jedným z najvyšších v porovnaní s ďalšími rozvíjajúcimi sa ekonomikami. Čína by však mohla zmierniť tento vplyv podpisom dohôd o voľnom obchode s ďalšími partnermi, napísala agentúra Reuters.

Tempo rastu čínskej ekonomiky v tomto roku zrejme spomalí na 6,5 ​​percenta a budúci rok na 6,3 percenta, hoci vývoz by mal oživiť vďaka posilneniu globálneho dopytu, uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Varovala však pred obrovským rastom firemného dlhu v krajine.

Štátne spoločnosti majú na celkovej sume podiel zhruba 75 percent. OECD odporučila Číne, aby posilnila snahy v boji proti rastu dlhu. Jedným z odporúčaní je odstránenie nepriamych garancií pre štátne podniky.

Odhad rastu pre tento rok je zhodný ako tohtoročný cieľ čínskej vlády. Vlani HDP Číny stúpol o 6,7 percenta, je to najslabší výkon za 26 rokov.

Niektorí analytici veria, že nižší cieľ rastu by poskytol politikom viac priestoru pre boj s dlhovými rizikami a pre presadenie bolestivých reforiem. Ekonomický rast síce vysoko zostáva, ale postupne a primerane slabne spolu s tým ako populácia starne a ekonomika sa postupne dostáva do rovnováhy pri svojom presune od investícií ku spotrebe.

Vývoz sa má tento rok zvýšiť o 3,4 percenta a budúci rok o 3,3 percenta. Vlani stúpol o 2,3 percenta. Prispieť k tomu má rast globálneho dopytu. Rast dovozu naopak tento rok spomalí na 7,7 percenta a vo 2018 na šesť percent z vlaňajších 8,6 percenta.

Druhá najväčšia ekonomika sveta podľa OECD potrebuje viac inovácií, súkromného podnikania, efektívne vedenie firiem a reformu štátneho sektora. Správa síce jasne neupozornila na hrozbu rastúceho protekcionizmu zo strany Spojených štátov, poznamenala však, že protekcionizmus pri niektorých obchodných partneroch by mohol poškodiť čínsky vývoz.

Súvisiace články

Aktuálne správy