Počet exekvovaných dôchodkov opäť vzrástol

Počet dôchodcov, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) kráti dôchodok exekučnou zrážkou, stále rastie. Kým vo februári 2015 sa exekúcie týkali 29.387 dôchodkov, o rok nato v rovnakom mesiaci ich počet stúpol na 32.429 a vo februári tohto roka už poisťovňa vykonávala 35.804 exekučných zrážok z dôchodkov.
Celková suma zrážok, ktorú SP vo februári 2017 zrazila z dôchodkov, predstavovala 1,93 milióna eur a priemerná výška exekučnej zrážky bola 53,90 eura.
„Opakovane vyzývame dôchodcov, aby boli obozretní a nepožičiavali si peniaze, na ktoré nemajú dostatočné príjmy. Netreba podľahnúť najmä lákavým reklamám zo strany nebankových subjektov, ktoré sľubujú lacné pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok. Dôverčiví dôchodcovia sa tak často dostávajú do zložitých životných situácií, pričom Sociálna poisťovňa im nemôže exekúcie zastaviť a ani znížiť výšku zrážky, keďže je zo zákona povinná nariadené zrážky vykonať,“ zdôrazňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.
Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov uhrádzajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy