Inflácia v Británii vo februári zrýchlila viac, ako sa čakalo

Tempo rastu inflácie v Británii sa vo februári zrýchlilo viac, ako ekonómovia očakávali. A prvýkrát po vyše troch rokoch prekročilo cieľovú 2-% hranicu centrálnej banky (Bank of England, BoE).
Podľa najnovších údajov štatistického úradu ONS sa spotrebiteľské ceny v Británii vo februári medziročne zvýšili o 2,3 %. To bol ich najstrmší nárast od septembra 2013.
Analytici pritom očakávali, že medziročné tempo rastu inflácie v Británii sa vo februári 2017 zrýchli na 2,1 % z januárových o 1,8 %. Na ilustráciu, vlani vo februári bola miera inflácie v krajine na úrovni 0,3 %. Dôvodom jej zrýchlenia je oslabenie libry po vlaňajšom referende o brexite, aj zdraženie ropy.
ONS ďalej uviedol, že tzv. jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, vo februári vzrástla medziročne o 2 %, najviac od polovice roka 2014.
Štatistiky tiež odhalili, že vo februári sa prvýkrát po takmer troch rokoch zastavil pokles cien potravín. Konkrétne, ceny potravín vo februári stúpli medziročne o 0,3 %. Bol to ich prvý nárast od apríla 2014.
Cieľom BoE je pritom inflácia na úrovni 2 %. Centrálna banka však uviedla, že bude zatiaľ tolerovať o niečo vyššiu infláciu a predpovedá, že do konca roka sa priblíži k hranici 3 %.
Ale banku môže onedlho čakať zaťažkávacia skúška. Kristina Forbesová z menového výboru BoE na ostatnom zasadaní hlasovala za zvýšenie úrokových sadzieb. A niektorí členovia výboru naznačili, že sa k nej možno v budúcnosti pridajú.
ONS zároveň informoval, že britské továrne zaznamenali vo februári prudké zdraženie vstupných surovín, medziročne o 19,1 %. Výrobne ceny tak stúpli o 3,7 %, najstrmšie za päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy