Pivná transakcia roka dostala zelenú, Japonci prevezmú Topvar koncom marca

, ČTK;iHNed;aktuálne Foto: TASR/H.Mišovič;P. Neubauer

Asahi Group Holdings, 12. najväčší výrobca piva na svete, ponúkol vlani v decembri za pivovary na Slovensku, v Česku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku v konkurencii siedmich záujemcov najvyššiu cenu. Transakciu už schválila Európska komisia. Za päť pivovarov v Európe zaplatí Asahi takmer 7,3 miliardy eur.

Spoločne s Topvarom (Šariš, Smädný Mních) preberajú Japonci ešte Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický kozel, Radegast, Birell a cider Kingswood), maďarský Dreher, poľskú spoločnosť Kompania Piwowarska (Zubr, Tyskie, Lech) a rumunský Ursus. Podľa serveru Lidovky.cz ide zrejme o najväčšie prevzatie zahraničných pivovarníckych aktivít japonským pivovarom.

Japonci sa na kúpe dohodli s jednotkou celosvetového trhu s pivom, spoločnosťou Anheuser-Busch, ešte koncom minulého roka. AB InBev má prevziať SABMiller za 100 miliárd dolárov, a aby nemala problémy s európskym regulátorom, rozhodla sa predať niektoré aktíva na starom kontinente. Súhlas Európskej komisie so zlúčením spoločností SABMiller a AB InBev bol podmienený záväzkom AB InBev odpredať podniky SABMiller v strednej Európe.

Server Lidovky.cz uviedol, že o Pilsner Urquell a ďalšie značky prejavili záujem aj finančné skupiny. Do hry vstúpila firma PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, ako aj skupina J&T, ale ich ponuky boli nižšie ako od Asahi. Japonská pivovarnícka skupina už šestnásť rokov v Prahe produkuje svoju najpopulárnejšiu značku Super Dry, ktorú vyváža do celej Európy. Pre Japoncov ju na zákazku varí konkurent Prazdroja – Pivovary Staropramen. Asahi v roku 2015 predalo 20,5 milióna hektolitrov piva.

Súvisiace články

Aktuálne správy