Japonci strach z robotov nemajú, Nemci zatiaľ digitalizáciu nechápu

, CNBC Foto: SITA/AP

Vďaka automatizácii a umelej inteligencii by sme dokázali podporiť rast aj napriek poklesu počtu obyvateľov. Myslí si premiér Šinzó Abe.

Vlády po celom svete si nechávajú vypracovať štúdie, aby zistili, aký dopad bude mať umelá inteligencia a automatizácia na zamestnanosť. Japonský premiér Šinzó Abe v nedeľu povedal, že jeho vláda sa nástupu technológií nebojí.

Japonsko trápi klesajúca a starnúca populácia, a zároveň aj pomalý rast. Abe si myslí, že umelá inteligencia by skutočne mohla pomôcť jeho krajine v raste. "Stroje vybavené umelou inteligenciou, alebo stroje, ktoré budú v podstate ako roboti špecializované na úzky okruh funkcií… stroje zajtrajška budú mať za úlohu riešiť… množstvo výziev," povedal Abe publiku na veľtrhu CeBIT v nemeckom Hannoveri.  "Japonsko nemá strach z umelej inteligencie. Stroje nás oberú o pracovné miesta? Takéto obavy v Japonsku neprevládajú. Japonsko sa snaží, aby ako úplne prvé dokázalo, že rast je možný prostredníctvom inovácií, aj keď populácia klesá," uviedol premiér.

Japonsko prevzalo vedúcu úlohu v rozvoji robotiky, vďaka niektorým najväčším spoločnostiam, ako je napríklad SoftBank. Abe využil svoj prejav na spomenutie výhod voľného obchodu a vyzval na zavedenie "spoločných technologických štandardov" po celom svete.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na veľtrhu tiež vystúpila. Vyjadrila sa, že vzdelanie bude hrať kľúčovú úlohu pri výučbe zručností potrebných v digitálnej budúcnosti. Merkelová uviedla, že niektoré z moderných aplikácií robotiky sú "inšpirujúce", ale mnoho ľudí stále ešte nechápe výhody tejto technológie a vláda potrebuje, aby sa presadili digitálne zručnosti v oblasti vzdelávania.

"Je to naša povinnosť vysvetliť našim občanom, že štát im ponúka možnosti využitia digitálnych potenciálov. Úlohou pre nás je, aby sa digitalizácia presadila a posunúť ju dopredu a vysvetliť našim ľuďom to, čo im to prinesie ako pridanú hodnotu," povedala Merkelová

 

Súvisiace články

Aktuálne správy