Robert Shiller: Akciový trh sa prehrieva, bublina môže prasknúť

, bloomberg Foto: SITA/AP

Shiller je autorom "Iracionálnej neviazanosti", čo je kľúčová kniha o volatilite a behaviorálnej ekonómii. Vydaná bola hneď ako praskla dot-com bublina. Shiller sa po rokoch opäť obáva, trápi ho ocenenie akciového trhu.

K názoru dospel niekoľkými meraniami, okrem iného aj porovnaním Shillerovho pomeru ceny k zisku, ktorý meria cenu akcií vzhľadom k posledným 10 rokom hospodárenia danej spoločnosti. Aktuálne tento pomer vychádza na 29,24, čo je úroveň, aká tu nebola od začiatku roku 2000, keď praskla internetová bublina

Shiller pripisuje zhodnotenie na trhu obchodne zameranej agende prezidenta Donalda Trumpa a prirovnáva situáciu k tej, aká nastala na konci 90-tych rokov minulého storočia, keď rástlo niekoľko internetových spoločností. "Obe doby možno opísať ako "revolučné," povedal agentúre Bloomberg Shiller, "ale investori sú príliš zameraní na pozitíva a nie na negatíva Trumpovej  agendy."

Shiller nepredpokladá krátkodobý pokles na akciovom trhu, ako povedal pre agentúru Bloomberg, on sám dnes nenakupuje.

Benchmark Indexu S&P 500 po voľbách posilnil o 11 %, trh bol tiež poháňaný očakávaniami ohľadom daní a deregulácie. Niektorí stratégovia argumentujú, že akcie čaká pullback, a že nutne nejde o koniec osem rokov trvajúceho býčieho trendu.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy