Medziročná inflácia v eurozóne dosiahla vo februári 2 %

Inflácia v eurozóne sa vo februári zrýchlila v súlade s očakávaniami. Index spotrebiteľských cien vo februári 2017 medziročne stúpol o 2 % po 1,8-% zvýšení v januári, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj prvý odhad zverejnený 2.

Inflácia v eurozóne sa vo februári zrýchlila v súlade s očakávaniami.
Index spotrebiteľských cien vo februári 2017 medziročne stúpol o 2 % po 1,8-% zvýšení v januári, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj prvý odhad zverejnený 2. marca. Naposledy sa inflácia v eurozóne nachádzala na podobnej úrovni v januári 2013, vyššia bola naposledy v decembri 2012, keď dosiahla 2,2 %. Vo februári 2016 spotrebiteľské ceny v eurozóne medziročne klesli o 0,2 %.
Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny potravín, alkoholu a tabaku, zostala vo februári na úrovni 0,9 %.
V celej Európskej únii (EÚ) medziročná miera inflácie vo februári stúpla o 1,9 % po 1,7-% náraste v januári. V rovnakom mesiaci vlani sa inflácia nachádzala na úrovni -0,1 %.
Európska centrálna banka (ECB) zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.
Najnižšiu medziročnú infláciu spomedzi krajín EÚ zaznamenalo vo februári Írsko (0,3 %), za ktorým nasledujú Rumunsko (0,5 %), Bulharsko a Dánsko (po 0,9 %). Naopak najvyššiu infláciu registrovali Estónsko (3,4 %), Lotyšsko a Litva (po 3,2 %). Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny vo februári medziročne zvýšili o 1,3 %.
Najvýraznejší pozitívny vplyv na infláciu v eurozóne mali vo februári ceny dopravy (+0,60 percentuálneho bodu), zeleniny (+0,25 bodu) a vykurovacieho oleja (+0,16 bodu). Naopak, negatívny vplyv na infláciu mali ceny telekomunikácií (-0,10 bodu), oblečenia (-0,07 bodu a plynu (-0,06 bodu).
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne vo februári zvýšili o 0,4 % a v celej EÚ o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy