Euro si udržalo svoje stredajšie zisky a predáva sa po 1,0739 USD

Kurz spoločnej európskej meny si udržal svoje vysoké stredajšie (15. 3.) zisky. Americká centrálna banka (Fed) v stredu zvýšila úrokové sadzby a v holandských parlamentných voľbách zvíťazila pravicová liberálna strana premiéra Marka Rutteho.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0739 USD, teda pri rovnakom kurze ako v stredu večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu napoludnie referenčný kurz na 1,0622 USD/EUR.
V stredu večer najprv podporilo euro rozhodnutie Fedu o nastavení menovej politiky. Fed zvýšil svoj kľúčový úrok v súlade s očakávaniami o 25 bázických bodov. Dôležitejším impulzom pre devízový trh však bolo hodnotenie centrálnych bankárov, týkajúce sa budúceho vývoja menovej politiky. V tomto roku sa naďalej počíta s tromi zvýšeniami úrokových sadzieb. Investori však počítali s tým, že Fed zvýši svoju prognózu rýchlosti sprísňovania menovej politiky, čo dostalo dolár pod tlak a podporilo spoločnú európsku menu.
Ďalším pozitívnym faktorom, ktorý podporil kurz eura, bolo zverejnenie výsledkov parlamentných volieb v Holandsku. Jasným víťazom sa stala liberálna strana premiéra Rutteho, ktorá porazila pravicovo-populistickú stranu Geerta Wildersa.

Súvisiace články

Aktuálne správy