Zamestnanosť na Slovensku stúpla výraznejšie v porovnaní s priemerom EÚ

V záverečnom štvrťroku vlaňajška zamestnanosť v rámci celej Európskej únie medzikvartálne vzrástla o 0,2 % a medziročne o 1 %, na Slovensku sa medzikvartálne zvýšila o 0,6 % a medziročne o 2,6 %.

Počet zamestnaných ľudí v eurozóne v záverečnom kvartáli vlaňajška oproti predošlému štvrťroku stúpol o 0,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšil o 0,2 %. Medziročne sa zamestnanosť v eurozóne počas októbra až decembra zväčšila o 1,1 % a v rámci celej EÚ o 1 percento. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa počet zamestnancov v posledných troch mesiacoch vlaňajška medzikvartálne zvýšil o 0,6 % a medziročne o 2,6 %.

Za celý minulý rok zamestnanosť v eurozóne vzrástla o 1,3 % a v rámi celej EÚ o 1,2 %. Podľa odhadu Eurostatu bolo v EÚ v štvrtom kvartáli 232,9 mil. zamestnaných ľudí, čo bol historický rekord. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa zamestnanosť počas októbra až decembra medzikvartálne najviac zvýšila na Malte (1,9 %) a v Luxembursku a na Cypre (zhodne 0,9 %). Pokles zamestnanosti v štvrtom kvartáli evidovali v Estónsku (-1,5 %), Grécku (-0,9 %), Litve (-0,2 %) a v Chorvátsku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy