Pod februárový rast inflácie sa podpísali najmä vyššie ceny potravín

Pod rast spotrebiteľských cien vo februári tohto roka sa podpísali najmä vyššie ceny potravín, ako aj ojazdených automobilov. Inflácia totiž v druhom mesiaci tohto roka medziročne vzrástla na úroveň 1,2 %. Podľa analytikov bola najvyššia od augusta 2013 a taktiež rýchlejšia, ako predpokladala vo svojej predikcii Národná banka Slovenska (NBS).
Analytikov februárový vývoj cien na Slovensku prekvapil. „Trh v priemere očakával len mierne zrýchlenie inflácie. Na rozdiel od posledných rokov tak už inflácia nezvýrazňuje rast reálnych príjmov domácností, naopak začína z neho mierne ukrajovať. Ďalšie výraznejšie zrýchlenie inflácie však už neočakávame, inflácia by tak zatiaľ nemala zásadnejším spôsobom brzdiť domácu spotrebu na Slovensku,“ skonštatoval analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
V druhom mesiaci tohto roka pritom išli nahor najmä ceny v doprave a ceny potravín. „Spotrebiteľské ceny vo februári tohto roka prekonali očakávania. Za februárovým medziročným rastom boli hlavne v ceny v doprave, v odbore zdravotníctva, ako aj ceny potravín a nealkoholických nápojov,“ priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Ceny v doprave podľa nej ovplyvnil okrem iného aj bázický efekt z minulého roka. „V prípade potravín odznel efekt zníženej dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny a ceny potravín začali tiež lepšie odrážať vývoj cien potravinárskych komodít na svetových trhoch,“ vysvetľuje Muchová.
Vplyv cien nespracovaných potravín, ktoré ovplyvnilo nepriaznivé počasie na juhu Európy, však podľa analytikov NBS nie je rizikom pre infláciu v tomto roku. „Efekt v rámci nespracovaných potravín by mal do niekoľkých mesiacov odznieť a nepredstavuje významné proinflačné riziko na rok 2017,“ tvrdia analytici národnej banky.
Štatistický úrad však zatiaľ nepristúpil k revízii januárových čísel regulovaných cien energií a vody. „Po zmenách cenových rozhodnutí a ich návrate na úroveň roku 2016, tak ešte môžeme očakávať navýšenie inflácie o jednu až dve desatiny v nasledujúcich mesiacoch. Či už cez zvýšenie cien v marci alebo spätnú revíziu januárových čísel,“ očakáva Koršňák.
Pod februárové zrýchlenie inflácie sa však podpísal aj rast dopytovej inflácie. „Dopytová čistá inflácia bez pohonných látok zrýchlila, najmä z dôvodu vývoja cien jazdených áut. Predpokladáme, že pokračujúci dynamický rast miezd a domáceho dopytu by sa mohol naďalej premietať do silnejúcich cenových impulzov v zrýchľovaní cien trhových služieb,“ tvrdia analytici NBS.
Inflácia by v tomto roku mala byť vyššia ako v predchádzajúcom období. Analytici však neočakávajú, že by prekročila inflačný cieľ Európskej centrálnej banky, ktorý je na úrovni 2 %. „Očakávame, že inflácia sa v tomto roku zvýši, ale k cieľu ECB sa ešte nedostane. Náš odhad celoročnej inflácie tento rok zatiaľ nechávame nezmenený, na úrovni 1 %, ale vidíme riziká smerom nahor,“ očakáva Muchová.
Podľa Koršňáka v najbližších mesiacoch môžu infláciou ešte pohnúť korekcie v úpravách cenových rozhodnutí o regulovaných cenách energií. „K inflačnému cieľu ECB sa inflácia na Slovensku bude približovať len pomaly a tohto roku ho pravdepodobne zatiaľ nedosiahne,“ predpokladá aj Koršňák. Aj podľa analytikov NBS by mala priemerná inflácia v tomto roku dosiahnuť úroveň nad 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy