Na Aljaške objavili nové, konvenčné ložisko ropy

V USA objavili nové, konvenčné ložisko ropy. Nálezisko na Aljaške by mohlo ukrývať až 1,2 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov) čierneho zlata. To z neho robí najväčší objav v USA za uplynulé tri dekády.
Masívne ložisko by zároveň mohlo pomôcť Aljaške zlepšiť stav verejných financií, ktorým zasadil tvrdý úder pád cien ropy pred vyše 2,5 rokom.
K objavu nového ložiska došlo len pred pár dňami, a to v oblasti North Slope, o ktorej si ropné spoločnosti mysleli, že už dosluhuje. Zásoby čierneho zlata objavili španielsky ropný koncern Repsol a jeho americká partnerská firma Armstrong Energy, ktoré to spoločne oznámili minulý týždeň. Odhadujú, že ťažba z tohto ložiska by sa mohla začať už v roku 2021 a jeho produkcia by sa mala pohybovať okolo úrovne 120.000 barelov denne.
Nové ložisko sa nachádza na mieste nazvanom Horseshoe, v ktorom má 75-% podiel firma Armstrong a zvyšok patrí Repsolu. Je situované len pár desiatok kilometrov južne od projektu s názvom Pikka, kde obe spoločnosti už predtým našli ropu a v súčasnosti je v procese príprav na ťažbu. V tomto projekte má Armstrong 51-% podiel.
Správy o novom, výdatnom ložisku na Aljaške však určite nezmiernia čoraz väčšie obavy investorov z nadmerných skladových zásob komodity v USA.
Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa vlani dohodli, že v 1. polroku tohto roka obmedzia svoju produkciu, aby podporili rast cien ropy a pomohli znížiť nadmerné skladové zásoby komodity. Chcú, aby sa na trh vrátila rovnováha medzi dopytom a ponukou. Podarilo sa im naštartovať rast cien ropy v tomto roku. To však hrá do karát americkým ropným firmám, ktoré ťažia z nekonvenčných zdrojov. Táto ťažba je pritom drahšia a vypláca sa len, ak je cena ropy vyššia.
Repsol aktívne hľadá nové zdroje na Aljaške od roku 2008 a pátra po ložiskách aj v Mexickom zálive.
Nové ložisko v oblasti North Slope našiel španielsky koncern ani nie pol roka po tom, ako firma Caelus Energy a investičná spoločnosť Apollo Global Management oznámili objav masívneho ložiska v Smith Bay na Aljaške.
To sú dobré správy pre Aljašku, ktorá je závislá od príjmov z ropy a plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy