IT tajnostkári: Politika monopolu aj vládna podpora

, hoovers.com;roklen;CNBC Foto: SITA/AP

Na konferencii Google Cloud Next v San Franciscu sa mnohí novinári zamerali na analýzu tržieb Googlu za rok 2016. Konkrétne čísla zisku z reklamy z vyhľadávača ale neuvádza. Na čom vlastne najhodnotnejšia firma na svete zarába?

Vo výročnej správe firma uviedla tržby 10,1 miliardy dolárov v kolónke "ostatné". Do tejto kategórie patria príjmy z nákupov v aplikáciách na Google Play, nákupov hardvéru, príjmov z licencií a poplatkov za Google Cloud.

Tento segment príjmov rástol vlani o štyridsať percent, čo je viac ako celkové príjmy materskej  Alphabet, ktoré rástli  o dvadsať percent. Hoci sú tieto čísla veľmi pozitívne, v celkovom objeme je to stále takmer zanedbateľná časť všetkých príjmov spoločnosti.

Suverénne najväčšie príjmy má firma z reklamy, v minulom roku sa vyšplhali až na 88 percent z celkových príjmov firmy. Väčšina pravdepodobne pochádza z reklamy na svojom vyhľadávači, čo ale Google vo svojich správach separátne neuvádza.

Prečo práve takéto najdôležitejšie dáta nie sú k dispozícii?

Na túto otázku sa podujal cynicky odpovedať člen predstavenstva Facebooku Peter Thiel. "Ak máte monopol, musíte povedať ľuďom, že fungujete v perfektnom konkurenčnom prostredí. Ak ste však v konkurenčnom prostredí, tak musíte hovoriť, že máte v podstate monopol," vysvetlil Thiel s tým, že hovorí o "hypotetickej firme zo Silicon Valley". Naznačil tak prečo Google práve v tomto monopolnom segmente výsledky zatajuje.

Pritom s tajnostkárstvom má skúsenosti aj samotný Thiel. Nechce prezradiť, aký start-up chystá pod dohľadom zákonodarcov Nového Zélandu. Miliardár sa tentoraz zameral na spravodajské služby. Do  start-upu Palantir má byť údajne zapojený rezort obrany Nového Zélandu spolu s Bezpečnostnou  informačnou službou a vládnym odborom komunikácie a bezpečnosti krajiny.

Ako napísal New Zealand Herald, Thiel, ktorému udelili občianstvo Nového Zélandu v júni 2011 za  výnimočných okolností, prisľúbil, že venuje  "významné" zdroje a čas tejto krajine.

Podpora start-upu Palantir vyvolala vášnivú debatu v tamojšom parlamente, najmä hovorkyňa Strany zelených vyzvala k prehodnoteniu tejto „potenciálne rozmernej“ spolupráce. Vlani Strana zelených vyjadrila obavy z nezákonného "špehovania Novozélanďanov za posledných deväť rokov."

Vládna spolupráca dobrý biznis. Palantir dostal asi 83 miliónov dolárov od vlády Spojených štátov amerických v tomto roku, ako informovala agentúra Bloomberg, ale tiež spolupracuje s vládnymi agentúrami po celej Európe.

Thiel, ktorý sa preslávil ako spoluzakladateľom platobnej platformy PayPal, sa dostal do hľadáčika novinárov po tom, ako jeden z mála technologických lídrov, otvorene podporuje Donalda Trumpa.  Palantir sa neraz spája s kontroverzným systémom vyšetrovania nelegálnych prisťahovalcov do USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy