Prebytok nemeckého zahraničného obchodu s tovarmi sa v januári zvýšil

Krajina v obchode s tovarmi v januári dosiahla prebytok 14,8 mld. eur, v rovnakom mesiaci minulého roka bol prebytok na úrovni 13,2 mld. eur.

Nemecký export v januári podľa predbežných údajov medziročne posilnil o 11,8 percenta a import oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpol o 11,7 percenta. Medzimesačne sa januárový vývoz krajiny podľa kalendárne a sezónne upravených údajov zvýšil o 2,7 percenta a dovoz oproti decembru vzrástol o 0,3 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke nemecký štatistický úrad Destatis.

 

Nemecko v januári exportovalo tovary v hodnote približne 98,9 mld. eur a hodnota dovozu tovarov do krajiny bola zhruba 84 mld. eur. Bilancia nemeckého zahraničného obchodu s tovarmi tak skončila prebytkom v sume 14,8 mld. eur. Medziročne sa obchodný prebytok krajiny zvýšil, keďže v januári 2016 bol v objeme 13,2 mld. eur. 

Na trhy členských krajín Európskej únie Nemecko v januári exportovalo tovary v hodnote 58,8 mld. eur a dovoz z týchto štátov bol v sume 53,9 mld. eur. Export na trhy krajín EÚ medziročne stúpol o 8 percent a import posilnil o 11,3 percenta. Nemecký export na trhy mimo EÚ v januári dosiahol hodnotu 40,1 mld. eur a z týchto trhov krajina doviezla tovary za 30,1 mld. eur. Medziročne sa nemecký export na trhy mimo EÚ zvýšil o 17,7 percenta a dovoz z týchto trhov vzrástol o 12,4 percenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy