Namiesto pokút sankcie: Ak neprijmete migrantov, nedostanete dotácie!

, ČT Foto:YT/Iconic

Európsky parlament bude diskutovať o návrhu na odstránenie finančných pokút presadzovaných Európskou komisiou voči členským štátom EÚ, ktoré neprijímajú utečencov na základe povinných kvót. Namiesto toho chcú europoslanci preskúmať náhradné riešenie, napríklad v podobe blokovania fondov pre členské krajiny.

Cecilia Wikströmová je švédska europoslankyňa, ktorá sa netají razantným postojom ku krajinám, ktoré odmietajú prerozdeľovanie utečencov, ako je Slovensko. Podľa nej by takéto štáty mali dostávať menej peňazí z eurofondov.

Wikströmová, ako spravodajkyňa europarlamentu, má dnes pred členmi Výboru EP pre občianske slobody predstaviť správu k revízii dublinského azylového systému. V rámci návrhov na prepracovanie žiada Európska komisia zavedenie automatizovaného a trvalého mechanizmu na prerozdelenie budúcich žiadateľov o azyl prostredníctvom povinných kvót medzi štátmi EÚ.

Návrh počíta s uložením finančných pokút štátom, ktoré tento mechanizmus nepodporia, a to vo výške 250 tisíc eur za každého odmietnutého migranta. Wikströmová tento návrh však odmieta a namiesto sankcií požaduje ďalšie opatrenia, napríklad zablokovanie eurofondov krajinám, ktoré nechcú prijímať migrantov.

Wikströmová sa zároveň chystá Európskemu parlamentu predložiť požiadavku na zrušenie bezpečnostných kontrol pri preberaní utečencov z iných krajín EÚ členskými štátmi. Krajiny sa týmto chcú uistiť, či migranti nepredstavujú bezpečnostné riziko, avšak tento postup spomaľuje proces prijímania.

Komisia vytvorila algoritmus, podľa ktorého vypočíta počet migrantov na presídlenie. Berie do úvahy počet obyvateľov krajiny, HDP a počet už prijatých migrantov. Ak počet migrantov dosiahne v danom štáte 150 percent referenčného podielu, automaticky sa aktivuje mechanizmus prerozdeľovania migrantov. Wikströmová tiež chce znížiť tento podiel na 100 percent.

Jej návrhy však zrejme neprejdú medzi poslancami z krajín strednej a východnej Európy. Odpor sa očakáva najmä zo strany krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa dlhodobo vymedzujú voči povinným kvótam pre utečencov. Slovensko , Česká republika, Maďarsko, Poľsko, ale aj Bulharsko, Chorvátsko a Rakúsko dostali minulý týždeň upozornenie od Európskej komisie, že im hrozí správne konanie za odmietanie migrantov.

Podľa plánu malo dôjsť k presídleniu 160 tisíc utečencov z táborov v Taliansku a Grécku do septembra 2017. Do konca februára ale bolo premiestnených len 13 546 utečencov.

Denník The Guardian s odvolaním sa na tlačovú konferenciu eurokomisára pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitrisa Avramopula už skôr upozornil na zavádzanie trestov pre štáty, ktoré kvóty nenaplnia. A tie budú podľa všetkého veľmi prísne. Štáty únie musia podľa jeho slov do septembra začať prijímať migrantov z Grécka a Talianska. Ak tak neurobia, komisia "využije svoje právomoci, ktoré má na základe dohovorov." Jednoducho povedané začne zavádzať prísne sankcie.

Niektoré štáty už skôr zvažovali, že by kvóty nenaplnili a radšej Úniu zaplatili pokuty za každého neprijatého migranta. Aktuálne nastavený model ale ukazuje, že by na tom krajiny mohli finančne vykrvácať. Výška trestov, ktoré chce Európska komisia zavádzať, podľa denníka zatiaľ nie je známa, upozornil však, že by malo ísť o veľmi tvrdé sankcie. Doslova uviedol, že to budú "obrie pokuty založené na dennej báze".

"Návrh Európskej komisie hovorí: ak odmietnete prevziať ľudí, ktorí by mali byť prerozdelenie do vášho štátu, potom by tu mal byť postih 250 000 euro. Považujem za trochu neetické, aby sme dali cenovku na hlavu jednotlivého človeka, ktorý uteká pred vojnou a prenasledovaním. Snažím sa teraz zistiť, či je tu aj iná možnosť, a to odmietnutie eurofondov, pokiaľ sa členské štáty neriadia legislatívou. Ale vnímam to trochu ako iróniu, keď vidím, ako členské štáty, ktoré používajú najtvrdšie výrazy a sú presvedčené, že nechcú vidieť žiadnych utečencov na svojom území, sú tými štyrmi členskými štátmi, ktoré dostávajú viac dotácií z eurofondov ako ostatné štáty. Nie je to celkom ironická zhoda okolností?" položila otázku Wikströmová vo vysielaní českej verejnoprávnej televízie.
 

Vyše 900 tisíc sýrskych utečencov prešlo Európou medzi aprílom 2011 a októbrom 2016. Zaplnili by zhruba trinásť futbalových štadiónov. To je však len zlomok z toho, koľko ľudí opustilo Sýriu na ceste za novým domovom. Spoločne by za rovnaké obdobie zaplnili takmer 69 futbalových štadiónov. Aj to dokážete vyčítať z jedinečnej mapy migrácie, ktorú vyvinulo fínske štúdio Lucify. Animácia je založená na dostupných dátach aktualizovaných vo februári tohto roku, každý pohyblivý bod predstavuje 25 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy