Schodok zahraničného obchodu USA sa v januári prehĺbil

Schodok zahraničného obchodu USA sa v januári prehĺbil a dosiahol najvyššiu úroveň za takmer päť rokov. Pod tento výsledok sa podpísal najmä zvýšený dovoz mobilných telefónov a ďalších produktov z Číny. Aj americký export v januári vzrástol, ale oveľa menej ako import.
Januárové údaje tak ukázali, akým výzvam čelí nový prezident Donald Trump, ktorý vo svojej predvolebnej kampani vyhlasoval, že zredukuje obchodný deficit USA.
Ministerstvo obchodu USA dnes oznámilo, že obchodný schodok najväčšej svetovej ekonomiky v januári vzrástol o 9,6 % na 48,5 miliardy USD (46,07 miliardy eur) z revidovaných 44,3 miliardy USD v predchádzajúcom mesiaci. To je najvyšší deficit od marca 2012, keď dosiahol 50,2 miliardy USD. Analytici pritom očakávali, že sa januárový schodok zvýši len mierne na 48,8 miliardy USD.
Dôvodom väčšieho schodku bol nárast importu o 2,3 % na 240,6 miliardy USD, zatiaľ čo export stúpol len o 0,6 % na 192,1 miliardy USD. Za januárovým strmším nárastom importu je najmä dovoz čínskych mobilov, hračiek, oblečenia a ďalších tovarov, a tiež import ropy, ktorej cena stúpa.
A zároveň, motorom januárového exportu bol vývoz áut, oleja a sóje.
Štatistiky tiež ukázali, že politicky citlivý schodok obchodnej bilancie USA s Čínou sa v januári zvýšil o 12,8 % na 31,3 miliardy USD a je najväčší od septembra 2016.
Americkí exportéri už dva roky zápasia s posilňovaním dolára, ktoré zvyšuje ceny ich produktov v zahraničí. Podľa ekonómov, ak sa kurz dolára tento rok stabilizuje, export sa zrýchli vďaka solídnemu rastu ekonomík najväčších obchodných partnerov USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy