Chorvátsko zdraželo, od januára má vyššiu DPH

, TV Prima Foto: TASR/AP

Obľúbená destinácia mnohých Slovákov bude tento rok opäť o niečo drahšia. Predraží sa cesta, keďže v Rakúsku aj Chorvátsku zaplatíme viac za diaľničné známky a mýto, navyše v krajine pri Jadrane od nového roka zdvihli sadzbu DPH. Ceny tak stúpajú napríklad v reštauráciách, hoteloch, ale aj kempoch.

V Rakúsku sa zdražovala diaľničná známka, ide ale len o 0,8-percentný nárast, dvihnú sa aj mýtne poplatky. O niečo viac to už bude v Chorvátsku, od letnej sezóny o zhruba 15 percent. Chorvátska vláda totiž potrebuje peniaze na splatenie dlhov z výstavby diaľnic.

Odborníci navyše nevylučujú rapídne zdraženie pohonných hmôt.

Okrem nákladov za dopravu si návštevníci Chorvátska priplatia napríklad aj v reštauráciách, alebo za ubytovanie. V krajine totiž platí nová sadzba DPH, ktorú vláda v rámci daňovej reformy zaviedla od začiatku roka. Reforma sa týka aj pohostinstiev, ktoré po novom už spadajú do vyššej sadzby DPH. Od 1. januára 2017 platí nová sadzba DPH na reštauračné služby, z pôvodných 13 % narástla na 25 percent.

Tí, ktorí sú zvyknutí sa počas dovolenky v Chorvátsku uprednostniť stravovanie v reštauráciách, prípadne si na pláži dožičiť si čapované pivo, budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. "V dôsledku vyšších daní by cena kávy nemala ísť hore o viac ako jednu kunu (asi 13 centov) a cena nealko nápojov o viac ako dve kuny. No v takýchto prípadoch ceny často narastú aj nad rámec, ktorý sa dá zdôvodniť zvýšením dane," napísal ekonomický spravodajský server poslovni.hr.

Súvisiace články

Aktuálne správy