Priemerná mzda v hospodárstve vlani dosiahla 912 eur

V roku 2016 dosiahla priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve na Slovensku úroveň 912 eur. Medziročne sa nominálne zvýšila o 3,3 %, reálna mzda vzrástla o 3,8 %. Rast nominálnej mzdy bol o 0,4 percentuálneho bodu (p. b.) rýchlejší ako v roku 2015. V samotnom 4. štvrťroku dosiahla priemerná mesačná nominálna mzda zamestnanca v hospodárstve na Slovensku 990 eur. Medziročne sa zvýšila o 3,6 %. Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
Podľa štatistikov pokles spotrebiteľských cien v porovnaní s rastom nominálnej mzdy ovplyvnil vývoj reálnej mzdy, ktorá sa medziročne zvýšila o 3,7 %. Sezónne očistená priemerná mzda v 4. štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 1 %.
Najvyššia úroveň priemernej mesačnej mzdy bola v odvetví informácie a komunikácia, kde dosiahla úroveň 1892 eur. V oblasti finančných a poisťovacích činností predstavovala 1769 eur a v dodávke elektriny, plynu a pary bola na úrovni 1712 eur.
V desiatich odvetviach pritom bola mzda nižšia ako v priemere za celé hospodárstvo. Najnižšiu priemernú nominálnu mzdu mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, kde predstavovala 613 eur či v stavebníctve, kde dosahovala 689 eur.
V 4. štvrťroku 2016 medziročne priemerná nominálna mzda relatívne najrýchlejšie rástla v ťažbe a dobývaní, ako aj v dodávke elektriny, plynu a pary. Klesla v činnostiach v oblasti nehnuteľností, informácií a komunikácií, ale aj v stavebníctve.
Vyššia, ako v priemere za celé hospodárstvo bola priemerná nominálna mesačná mzda iba v Bratislavskom kraji, kde dosahovala 1235 eur. V ostatných krajoch sa podľa údajov ŠÚ SR pohybovala od 798 eur v Prešovskom kraji, do 922 eur v Trenčianskom kraji.

Súvisiace články

Aktuálne správy