Švédsky miliardár vypísal odmenu: 5 miliónov dolárov za lepší model globálneho vládnutia

, bigthink.com Foto:The Global Challenges Foundation;thinkstock

The Global Challenges Foundation založil švédsky miliardár László Szombatfalvy. Nadácia sa teraz obracia na verejnosť, aby jej pomohla nájsť lepší systém pre globálnu správu.

"Najväčšie hrozby, ktorým dnes čelíme, presahujú hranice jednotlivých štátov. Preto sa treba zaoberať spoločne všetkými krajinami na základe zvýšenej vzájomnej závislosti. Náš súčasný medzinárodný systém bol zriadený v inej dobe, po druhej svetovej vojne. Už nie je vhodný pre daný účel, už sa nedokáže vysporiadať s rizikami 21. storočia, ktoré môžu mať vplyv na ľudí kdekoľvek na svete. Naliehavo potrebujeme čerstvé nové myslenie s cieľom riešiť rozsah a závažnosť súčasných globálnych výziev, ktoré prerástli schopnosť súčasného systému," píše Szombatfalvy v liste zverejnenom na internetových stránkach nadácie.

Výzva je zameraná na jednotlivcov i skupiny, pre akademickú pôdu i firemný sektor. Ktokoľvek na svete môže  predložiť  návrhy pre alternatívny model globálneho riadenia. Buď prostredníctvom revízie súčasného systému OSN, alebo navrhnutím úplne novej formy vládnutia. Tento nový model by mal byť schopný efektívne riešiť niektoré z najnaliehavejších globálnych problémov, ako je zmena klímy, populačného rastu, extrémnej chudoby, tým, že umožní národom aby prijímali kolektívne záväzné, dlhodobé rozhodnutia, ktoré berú do úvahy záujmy všetkých dotknutých osôb, vrátane budúcich generácií.

Lehota na predkladanie ponúk končí 24. mája 2017, následne sa usporiada panel akademických odborníkov a uznávaných svetových osobností, ktorí budú posudzovať každú položku podľa užvorped  zadaných kritérií, medzi ktoré patria základné hodnoty, rozhodovacie schopnosti, zdroje a financovanie, zodpovednosti a transparentnosť. Celkovo nadácia medzi víťazov rozdelí 5 miliónov amerických dolárov, navyše sa nadácia zaviazala podporiť víťazné myšlienky k ich realizácii.

László Szombatfalvy sa narodil v roku 1927 v Budapešti. Vo svojich 29 rokoch ušiel z Maďarska do Švédska. Začal bežnými prácami, postupne sa u neho vyvinul záujem o akciový trh. Vypracoval svoj vlastný model pre ocenenie a rizikové analýzy akcií. Stal sa úspešným investorom, s 30 % návratnosťou ročne už 46 rokov. Nakoniec u neho prevládol záujem svoju metódu hodnotiť riziká a výzvy, ktorým v súčasnosti čelí ľudstvo. Nadácia v roku 2012 prišla s globálnou výzvou s cieľom "k podnecovaniu k hlbšieho porozumenia pri najnaliehavejších globálnych rizikách pre ľudstvo. A katalyzovať nové spôsoby ich riešenia."

Súvisiace články

Aktuálne správy